200'e yakın yönetici BM Genel Kurulu'nda toplanıyor

200'e yakın yönetici BM Genel Kurulu'nda toplanıyor

BM Genel Kurulu bugün yoğun bir gündemle açılıyor. Dünyanın her tarafından 200'e yakın yönetici, başta Suriye olmak üzere silahsızlanma ve yoksulluğa karşı mücadele gibi bir çok konuyu ele alacak.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve diğer devlet yöneticileri 68. Genel Kurul'a katılacaklar. En fazla beklenen liderlerin başında İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani geliyor. Ruhani son günlerce bir çok açıklama yaparak diyalog mesajları verirken, Obama'nın kendisine gönderdiği bir mektubu ise "olumlu ve yapıcı" olarak değerlendirmişti.

Büyük güçler kulislerde özellikle Suriye konusunda görüşmeler yapacaklar.  Washington, Paris ve Londra aynı cephede yer alırken, karşılarında Moskova duruyor.  14 Eylül'de Moskova ile Washington arasında Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime verilmesi ve imhası için Cenevre'de bir anlaşmaya varılmıştı. Ancak Batılılar askeri müdahale de içeren sert bir BM kararında ısrar ediyor, Moskova ise anlaşmada böyle bir öncelik olmadığını belirterek karşı çıkıyor.

Bu diplomatik savaşta tutumlar birbirlerine yakınlaşırsa hafta içerisinde Suriye krizindeki tıkanıklığı aşmak için BM'de bir karar çıkabilir.

Bugünün gündeminde temel olarak BM'nin hedeflediği kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesinin olanakları konusunda üst düzey toplantıların yapılması var. Ayrıca Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde barışın sağlanması üzerine tartışmalar yürütülecek.