7 milyon Suriyelinin acil yardıma ihtiyacı var

7 milyon Suriyelinin acil yardıma ihtiyacı var

Birleşmiş Milletler (BM) insani operasyonlar koordinatrisi Valérie Amos, Suriye çatışmasından etkilenen 7 milyon kişinin acil insani yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kuveyt'te düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Valérie Amos,  "7 milyona yakın kişi acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor" diyerek bunların 2 milyondan fazlasının Suriye dışındaki mülteciler olduğu, 4 milyondan fazlasının da iç göçe maruz kalanlar olduğunu belirtti.

BM yetkilisi Amos, "Biz yapabildiğimiz kadarını yapıyoruz ancak bu yeterli değil" diye ekledi.  Amos,  BM'nin sadece 2013 yılı için Suriye ve komşu ülkeler için 4,4 milyar dolar dolara ihtiyacı olduğunu ifade ederek, "Şu ana kadar 1,84 milyar dolar sadece toplayabildik" diye belirtti.

Alanda BM'nin Filistinli mültecilere yardım ajansı olan UNRWA görevlisi 3 bin 700 kişinin dışında, BM ajanslarına bağlı çoğunluğu Suriyelilerden oluşan bin kişinin çalıştığına dikkat çeken Amos, "Ama en fazla ihtiyacı olanlara yardım ulaştırmada ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu. Amos, savaş bölgelerindeki tehlikelere ve BM konvoylarının Suriye topraklarındaki bazı kontrol noktalarından izinsiz geçememesine işaret etti.

Mart 2011'de başlayan ve kısa sürede çatışmalara dönüşen Suriye'deki şu ana kadar 110 bini aşkın kişinin öldüğü belirtiliyor.  

BM Mülteciler Yüksek Komiseryası'na göre 742 bin Suriyeli mülteci Lübnan'da, 519 bini Ürdün'de, 463 bini Türkiye'de, 186 bini Irak'ta ve 124 bini Mısır'da bulunuyor.