AB Dışişleri Bakanları: Suriye’ye güçlü ve açık cevap verilmeli

AB Dışişleri Bakanları: Suriye’ye güçlü ve açık cevap verilmeli

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Esad rejiminin suçlandığı Suriye’de 21 Ağustos’taki “kimyasal” saldırıya karşı açık ve güçlü bir cevap vermeye çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin katılığı Vilnius’taki AB Dışişleri Bakanları toplantısına ilişkin açıklamada bulunan AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, “Açık ve güçlü bir cevap istiyoruz” dedi.

Sonuç bildirgesini okuyan Ashton,  Bakanların Şam bölgesinde “yüzlerce kişinin” ölümüne yol açan saldırıdan rejimin sorumlu olduğunu gösteren güçlü kanı olduğuna dair anlaştığını söyledi.

Toplantının başında bir çok bakan, açıklamada bulunmadan önce BM müfettişlerinin kimyasal saldırılara ilişkin raporunu beklemek gerektiğini söylemişti.

Alman bakan Guido Wewtervelle, bir sürpriz yaparak Cuma günü 11 G20 ülkesinin uluslar arası güçlü bir cevap verilmesi yönündeki ortak çağrısına imza attı. Almanya, G20 içinde olup da bu metni imzalamayan tek Avrupa Birliği ülkesiydi.

Suudi Arabistan, Avustralya, Kanada, Güney Kore, İspanya, ABD, Fransa, İngiltere, İtalya, Japonya ve Türkiye, St. Petersburg’daki G20 zirvesi sırasında ortak bir deklarasyon kabul etmişlerdi.  İmzacı ülkeler her zaman BM Güvenlik Konseyi’nin kesin bir kararına uyduklarını söylerken, iki buçuk yıldan beridir Konsey’in felce uğradığına dikkat çekmişlerdi. Deklarasyonda, “Dünya, Suriye’nin ancak acılarını ve bölgedeki istikrarsızlığı arttırabilen sonu gelmez prosedürlerin başarısızlığını bekleyemez. ABD ve diğer ülkelerin kimyasal silah yasağına saygıyı güvenceye alma yönündeki çabalarını destekliyoruz” denilmişti. 

İmzacılar arsındaki Suudi Arabistan, Türkiye, Fransa ve İngiltere zaten başından beri Esad karşıtı silahlı grupları destekliyordu. Suudi Arabistan ve Türkiye’nin mali, askeri ve diplomatik desteği açık bir şekilde görülüyor.  İngiltere parlamentosu askeri bir müdahaleye onay vermemişti.

Kerry’nin Vilnius’dan ayrıldıktan sonra bugün öğleden sonra Paris’i ziyaret etmesi bekleniyor. Burada Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile ortak bir basın toplantısı düzenleyecek. Fransa ve ABD, Suriye’ye yönelik askeri müdahale için koalisyon oluşturmaya çalışıyor.