ABD fırsat kolluyor, Fransa ‘kimyasal kanıtlarını’ gösterdi!

ABD fırsat kolluyor, Fransa ‘kimyasal kanıtlarını’ gösterdi!

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’nin başkent Şam bölgesinde 21 Ağustos tünü düzenlenen saldırıda Sarin gazı kullanıldığını kanıtlayan örnekler elde ederek analiz ettiklerini açıklarken, Fransa da kendi kamuoyunu ikna etmek için Suriye’nin bin tonu aşan kimyasal stoku olduğuna ilişkin belgeler yayınladı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye’ye yönelik askeri müdahale konusunda kararını açıklaması ve bu kararı Kongre’ye havale etmesi ardından Dışişleri Bakanı John Kerry, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yaptığı açıklamada ellerinde Şam’ın kimyasal kullandığına dair kanıtlar olduğunu savundu.

Kerry, NBC kanalına yaptığı açıklamada  “Saç ve kan eşantiyonları sarin gazına izleri konusunda pozitif sonuçlar verdi” dedi.  

Ancak Obama’nın müdahale kararına Kongre’yi de ortak etmek istemesi üzerine kısa vadede bir müdahale beklenmiyor. Zira Amerikalı parlamenterler 9 Eylül’den itibaren toplanacaklar.

Askeri müdahale yanlısı olan Fransız hükümeti de yakında Suriye kimyasal silahlarına ilişkin bir istihbarat notu üzerindeki gizliliği kaldıracaklarını bildirdi. Bu notun içeriği Journal du Dimanche (JDD) gazetesi tarafından yayınlandı.

Dört sayfalık belgede Fransız istihbarat servislerinin 21 Ağustos’taki saldırıda kimyasal kullanıldığına dair kanıtlara sahip olduğu iddia ediliyor. Le Monde gazetesi, Fransa’nın bu belgelerle Fransız ve uluslararası kamuoyunu askeri müdahale konusunda ikna etmeye çalıştığı yorumunda bulundu.

Belgelerin bir kısmında Suriye kimyasal silah programı detaylandırılırken, “dünyanın operasyonel en önemli stoklarından biri” olarak değerlendiriliyor.  Belgeye göre bu stoklar bin tonu aşıyor. JDD’ye göre kimyasal silah envanterinde “yüzlerce ton ypérite stoku, kimyasal savaşlarda şu ana kadar bilinen en zehirli madde olarak değerlendirilen onlarca ton VX ve yüzlerce ton sarin gazı” bulunuyor.

1993’te yürürlüğe giren kimyasal silahların yasaklanması uluslararası sözleşmesinde Suriye’nin imzası bulunmadığı için hiçbir kimyasal stokun imhasının öngörülmediği ifade ediliyor.

Fransız istihbarat servisleri, Şam rejiminin 21 Ağustos’taki saldırı ardından kanıtları ortadan kaldırmak için çok sayıda top saldırı düzenlediğini savundu.