ABD Kürtlerin Suriye’deki kazanımlarından kaygılıymış!

ABD Kürtlerin Suriye’deki kazanımlarından kaygılıymış!

El Kaide’ye bağlı Irak-Suriye İslam Devleti'nin Batı Kürdistan'a yönelik saldırılarıı görmezden gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Kürtleri kast ederek PYD’nin “Bağımsız Kürt Bölgesi” ilanının Arap ve Kürtler arası tansiyonu artıracak ‘provokatif’ bir adım olacağını savundu. Psaki, “Durumu izliyoruz ve durumdan kaygılıyız” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında Rojava’da YPG güçleri ile Irak-Suriye İslam Devleti / El Nusra Cephesi arasında devam eden çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Suriye Kürtlerinin Rakka bölgesinde Irak-Suriye İslam Devleti ile çatıştıklarına dair haberleri izlemeyi sürdürdüklerini belirten Psaki, “Suriye krizi kaynaklı bölgesel istikrarsızlık ve şiddetin yayılması olasılığı konusundaki endişeler hakkında çok açık olduk. Suriye’nin genelinde sahada olanları çok yakından takip ediyoruz” dedi. 

Bir gazetecinin Irak-Suriye İslam Devleti’ni El Nusra gibi “terörist örgüt ilan etmeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna Psaki, bu konuda güncel bir bilgiye sahip olmadığını söylemekle yetindi.

Psaki, “özünde mezhepsel olmayan çatışmalarda Kürtlerin otonom bölge oluşturma olasılığı karşısında yönetimin Suriye’nin birliği konusunda kaygılarının olup olmadığı” yönündeki bir soruya ise şu cevabı verdi:

"Kürt Demokratik Birlik Partisinin (PYD), Suriye'de, bağımsız Kürt bölgesi ilan edeceklerine dair basında yer alan haberlerden çok kaygılıyız. Böyle bir deklarasyon, Araplar ile Kürtler arasındaki tansiyonu artıracak ve aşırılık yanlılarına durumdan istifade etme fırsatı yaratacak olması itibariyle çok provokatif olacaktır. Dolayısıyla, durumu izliyoruz ve durumdan kaygılıyız.”

PYD ile bölgedeki Kürt grupları ile her hangi bir ilişkilerinin bulunup bulunmadığı sorusu karşısında ise Psaki, güncel bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

El Nusra Cephesi’nin çatışmalardaki rolü konusunda bir açıklamada bulunmaktan kaçınan Psaki, çatışmalar konusunda Türk hükümeti sürekli irtibat içinde olduklarını ancak özgün olarak son günlerde bu konuda bir iletişimin olup olmadığını bilmediğini belirtti.

Bir gazetecinin, “El Nusra Cephesi’ni terörist örgüt olarak ilan ettiniz. Ancak El Nusra üyeleri örgütü terk ederek yeni bir tane buldular, örneğin Irak-Suriye İslam Devleti, bu kararınızın (terörist örgüt) takipçisi olacakmısınız?” şeklindeki ısrarlı sorularına Psaki, “Spekülasyon yapmak istemiyorum. Biz hala sahada meydana gelen olayları takip ediyoruz” dedi.