ABD’nin ‘kimyasal’ kanıtı bir telefon görüşmesi mi?

ABD’nin ‘kimyasal’ kanıtı bir telefon görüşmesi mi?

Amerikan istihbarat servislerinin, geçtiğimiz hafta Şam’da gerçekleşen saldırı ardından Suriye Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin “panik halinde”, kimyasal silahlar ünitesi şefi ile yaptığı telefon görüşmelerini dinlediği iddia edildi.

Foreign Policy dergisi Amerikan istihbarat servislerinin 21 Ağustos’ta Şam bölgesinde kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bombardıman ardından Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin “kimyasal silahlar ünitesi şefi” ile yaptığı telefon görüşmelerini dinlediğini yazdı.

Dergi, “Geçtiğimiz Pazartesi (21 Ağustos) günü, Şam’ın doğusundaki korkunç kimyasal saldırıyı takip eden saatlerde, Suriye Savunma Bakanlığı’nın bir sorumlusu panik halinde, kimyasal silahlar ünitesi şefi ile telefon görüşmeleri yaparak, ondan bini aşkın kişinin sinir gazları ile öldürüldüğü saldırıya cevaplar istedi” iddiasında bulundu.

Suriye muhalefetinin kimyasal silahlarla yapıldığını iddia ettiği saldırıya ilişkin verdiği bilançolar halen tartışma konusu. Muhalefet 1700’e varan rakamlar verirken, Sınır Tanımayan Doktorlar 3600 kişide “sinir gazı semptomları” görüldüğünü ve bunlardan 355’inin öldüğünü söylüyor.

Foreign Policy, iddiasını şöyle sürdürüyor: “Bu telefon görüşmeleri Amerikan istihbarat servisleri tarafından dinlendi.  Amerikalı sorumluların saldırıların Başar El Esad rejiminin işi olduğundan emin olduklarını şimdi söylemelerinin ve Amerikan ordusunun gelecek günlerde bu rejime saldırmaya hazırlanmasının birinci nedeni budur.”