ABD’nin ÖSO’ya yardımı Rusya’nın tavrını değiştirmeyecek!

ABD’nin ÖSO’ya yardımı Rusya’nın tavrını değiştirmeyecek!

Rusya Küresel Silah Ticareti Analiz Merkezi Müdürü İgor Korottchenko, ABD’nin Suriyeli muhaliflere yönelik silah yardımı kararına rağmen Moskova’nın Şam yönetimi ile askeri ve teknik işbirliğinin süreceğini söyledi. 

Ria Novosti haber ajansına konuşan İgor Korottchenko, “Washington’un bu kararı ne yazık ki daha fazla kan akmasına yol açacak ve Suriye çatışmasına barışçıl bir çözümü imkansız kılacak” dedi. 

ABD Kongresi’nin Suriyeli gruplara silah yardımına onay vermesi ardından Rusya’nın tavrının ne olacağı konusunda ise Korottchenko, “Moskova’nın Suriye’ye yönelik politikasını değiştireceğini sanmıyorum” diye belirti. Korottchenko,  “ABD Suriyeli isyancılara silah verse de vermese de” Rusya’nın Suriye’ye silah teslimatı konusundaki anlaşmalarına bağlı kalacağını söyledi. 

Korottchenko, “Washington’un bu kararı Suriye krizine çözümü hedefleyen uluslararası toplumun çabalarını torpilliyor. Ve ABD büyük ölçüde bunun sorumlusu olacak” diye vurguladı.

Başta Amerika olmak üzere Batı imalatı yeni silahlarla donatılmış muhalefet savaşçılarının müzakere masasına oturmak yerine daha çok savaşa motive olacaklarını belirten uzman Korottchenko, Pentagon ve CIA’nın Suriye’ye yönelik silah sevkiyatı konusunda zaten mekanizmalarının olduğunu ifade etti. 

Korottchenko, “Daha önce gizlice silah teslimatı yaptılar. Şimdi ABD muhalif gruplara tam bir yasallık içine silah sağlayacak” dedi. 

Rus uzmana göre muhalifler ABD yardımı ile düzenli orduya karşı, karadan havaya hareketli füze rampaları, anti-tank roketler, roket atar, ağır piyade silahları, hafif zırhlı araçlar ve hatta ağır zırhlı araçlarla mücadele edebilecekler. Muhaliflerin ayrıca iletişim olanakları, keşif sistemleri,  başta gece görüşü olmak üzere askeri görüş enstrümanları ile donatılacağına işaret eden Korottchenko, bununla birlikte muhaliflere ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) Suriye ordusu birliklerinin yerlerine ilişkin elde ettiği verilerinde sağlanacağını kaydetti. 

ABD’nin bu kararı ardından Rusya’nın Suriye’ye karadan havaya S-300 füzeleri konusundaki kararını hızlandırıp hızlandıramayacağı yönündeki bir soru üzerine, Korottchenko Amerikan faaliyetlerinin Moskova üzerinde etki yapmayacağını belirtti. Korottchenko, “Bu sorunlar birbiriyle bağlantılı değil. Rus makamları, bu füzelerin üretimi tamamlanınca (Suriye’ye verilmesi konusunda) siyasi bir karar alacak” şeklinde konuştu.