ABD Türkiye'nin Çinli şirketle anlaşmasından rahatsız

ABD Türkiye'nin Çinli şirketle anlaşmasından rahatsız

NATO üyesi olmasına rağmen uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinin ABD'nin yaptırım uyguladığı Çinli bir şirkete vermesine ABD Savunma Bakanlığı'nda tepki geldi.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 26 Eylül günü toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda,  “Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi” ihalesi Çin’in CPMIEC firmasına verildi.

4 milyar dolara mal olması öngörülen Uzun Menzilli Füze Savunma Sistemi ihalesinde ABD, Patriot; Rusya S-300 VM; Fransa-İtalya ortaklığı Eurosam Samp-T ve Çin HQ-9 sistemleriyle yarışıyordu. Ancak Çin geçtiğimiz günlerde teklifini yenileyerek 3 milyar doların altında teklif verdi ve “ortak üretim" önermişti. Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında ihale Çin’e verilirken, “ortak üretim” yapılacak şekilde sözleşme görüşmelerine başlanması kararı alınmıştı.

Pentagon, yaptırım uygulanan Çinli bir şirkete ihalenin verilmesi kararı karşısındaki "derin kaygılarını" Ankara'ya aktardı. Çinli şirket, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nı Suriye, İran ve Kuzey Kore ile birlikte ihlal ettiği gerekçesiyle ABD'nin yaptırım uyguladığı şirketler arasında yer alıyor.

Pentagon sözcüsü Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Türk hükümetine, ABD tarafından yaptırım uygulanan bir şirket ile NATO sistemleri uyumlu olmayan bir füze savunma için yaptığı müzakereler konusunda ciddi endişelerimizi ilettik" dedi. ABD Savunma Bakanlığı, Ankara ile bu konuda görüşmelerinin sürdüğünü belirtti.

ABD, Almanya ve Hollanda, Suriye'deki çatışmaları gerekçe göstererek bu yıl içerisinde Türkiye'ye altı Patriot bataryası yerleştirmişti.