ABD uluslararası bir koalisyon arıyor

ABD uluslararası bir koalisyon arıyor

İngiliz parlamentosunun Suriye’ye yönelik müdahaleyi reddetmesi ardından ABD, Başar El Esad rejimi tarafından yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırıya cevap vermek için uluslararası bir koalisyon arıyor.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Filipinler’in başkenti Manila’da düzenlediği basın toplantısında “Bizim yaklaşımımız ortak hareket edecek uluslararası koalisyon aramaya devam etmektir” dedi.

Hagel, Washington’un İngiltere parlamentosu tarafından alınan karara saygılı olduğunu belirtti. İngiliz parlamentosu Perşembe günü, 272 oya karşı 285 oyla Başbakan David Cameron’un Suriye’ye müdahale önergesini reddetti.

Her ülkenin kendi kararlarını alma sorumluluğu olduğunu belirten Hagel, İngilizler ve diğer ittifaklarına danışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.  Hagel, “Bu istişare Suriye’deki kimyasal saldırıya cevap olmak için hep birlikte ileriye gitme biçimlerini içeriyor” dedi.

İngiliz Parlamentosu’ndaki oylamadan önce Perşembe günü Beyaz Saray’dan gelen bir açıklamada ABD Başkanı Barack Obama’nın tek taraflı bir Amerikan müdahalesi yönünde karar alabileceğine işaret edilmişti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden, “ABD, ittifaklarımızdan biri ve en yakın dostlarımızdan biri olan İngiliz hükümetiyle istişare yapmaya devam edecek ama Başkan Obama’nın kararları ABD’nin çıkarları doğrultusunda olacak” dedi.  

Hayden, “Başkan ABD’nin hayati çıkarlarının tehlikede olduğunu ve kimyasal silahlara ilişkin uluslararası kuralları ihlal eden ülkelerin hesap vermesi gerektiğini düşünüyor” diye ekledi.