ABD vatandaşlarını Yemen’i derhal terk etmeye çağırdı

ABD vatandaşlarını Yemen’i derhal terk etmeye çağırdı

ABD, güvenlik tehditleri nedeniyle Yemen'deki tüm vatandaşlarına ve acil görevi olmayan tüm diplomatik personeline "derhal" ülkeyi terk etme çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan uyarıda Yemen'deki tehdit seviyesinin "son derece yüksek" olduğu belirtilerek Amerikan vatandaşlarının bu ülkeye gitmekten kaçınmaları, burada yaşayanların da derhal ayrılmaları istendi.

Yemen'in başkenti Sana'da olağanüstü güvenlik önlemleri alındığı belirtiliyor. Kentte başkanlık sarayı, önemli yapılar ve Batılı ülkelerin büyükelçilikleri çevresinde zırhlı askeri araçlar konuşlandırıldı.

ABD, saldırı endişesiyle Pazar günü 21 elçilik ve konsolosluğunu kapatmıştı. Pazartesi günü ise 21 elçiliğin bir hafta kapalı kalacağı bildirilmişti.

New York Times gazetesi, bu kararın iki üst düzey El Kaide lideri arasındaki bir mesaja dayandığını, El Kaide lideri Eyman ez-Zevahiri ve Yemen merkezli Arap Yarımadası'ndaki El Kaide örgütü lideri Nasır el-Vuhayşi arasındaki yazışmanın, 11 Eylül saldırılarından bu yana, ABD ve diğer Batılı hedeflere düzenlenecek en ciddi saldırı planı olduğunu yazdı.

Gazete, Eyman ez-Zevahiri, Yemen'deki örgüt liderine, geçen Pazar gününe kadar bir saldırı düzenlenmesi emri verdiği ancak mesajda herhangi bir hedef belirtilmediğini kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı istihbarat yetkilisi, Associated Press haber ajansına, 'ez-Zevahiri'nin mesajının birkaç hafta önce ele geçirildiğini ve ilk incelemelere göre saldırının Yemen'deki bir hedefe düzenleneceğinin anlaşıldığını' söyledi.