Akkuyu nükleer santrali Suriye krizine takılabilir

Akkuyu nükleer santrali Suriye krizine takılabilir

Çevresel etkenlerden dolayı büyük tartışmalara yol açan Türk-Rus ortaklığıdaki Akkuyu nükleer santrali Suriye krizinden dolayı yeniden tartışma konusu oldu. Rusya’nın Sesi Radyosu Suriye’deki krizin tırmanması halinde, Rusya’nın Akkuyu ile ilgili tutumunun değişebileceğini yazdı.

Rusya’nın Sesi Radyosu bugün yayınladığı bir makalede nükleer santrale ilişkin Rusya'nın tutumunun değişebileceğine dikkat çekti.  Türk Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın açıklamalarını değerlendiren Rusya'nın Sesi Radyosu, Türkiye’nin aktif bir şekilde katıldığı Suriye krizinin bu projeyi etkileyebileceğini ifade etti.

Radyonun yorumu şöyle: "Bilindiği gibi Türkiye, ABD’nin bu komşu ülkeyi vurmasından yana oluyor. Bu ise, Vladimir Putin’in The New York Times gazetesinde yayınlanan makalesinde kaydettiği gibi ‘masum kurban sayısının artmasına, durumun kötüleşmesine, şiddetin tırmanmasına ve belki de çatışmanın Suriye sınırları dışarısına çıkıp tüm bölgeyi sarmasına yol açacak’. Böyle bir senaryodan ilk etkilenecek ülke de Suriye’ye komşu olan ve istikrarsızlığın tam ortasında kalacak olan Türkiye olacaktır. İşte böyle senaryonun söz konusu olması durumunda Moskova bölgesel güvenlik çıkarlarına göre hareket ederek Akkuyu projesine katılımını yeniden değerlendirmek zorunda kalacak. Çünkü istikrarsızlık ve çatışmaların sardığı bölgelere nükleer güç santralleri inşa edilmez.”

Türkiye’de hidrokarbonlar yataklarının yeterli sayıda bulunmaması yüzünden er ya da geç ucuz enerji kaynağı olan barışçıl atom kullanımına başvurmak zorunda kalacağına dikkat çekilen haberde Türkiye’nin Batılı ortakların bu yönde işbirliği ile ilgili yararlı tekliflerinin olmadığına vurgu yapıldı. Yorumda şu vurgu dikkat çekti: “Ankara ölçülü davranıp sorumlu kararlar almalı. Türkiye bir daha  Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi bir proje fırsatı bulamayabilir.”

ENERJİ BAKANINA CEVAP

Bu tartışmalar Rus Siyaset bilimcisi Stanislav Tarasov’un iki gün önce yayınladığı değerlendirme ile başlamıştı. Tarasov, Türkiye’de belirli bir grup politikacının Rusya’nın Suriye konusundaki tutumunu değiştirmek amacıyla Rusya’ya baskı yapabilmesi için Akkuyu Nükleer Santrali’ni koz olarak kullanma niyetlerinin olduğuna işaret etti.  Ratasov yazısında şunlara yer verdi: “Bir süre önce Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Akkuyu Nükleer Santral Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu konusunda Rusya’ya yönelik bazı beklenmedik şikâyetlerinin ortaya çıkması tesadüf değil. Rusya’nın Sesi’ne demeç veren Akkuyu Genel Müdürü Yardımcısı Rauf Kasumov’un belirttiğine göre bu bağlamda Türk medyasında projenin çevresel güvenliği ile ilgili yeni bir tartışma dalgası meydana gelmişti."

Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Rusya'nın Suriye'de farklı politikalara sahip olmalarının, Akkuyu Nükleer Santrali`nde Ruslarca hayata geçirilecek nükleer santral çalışmalarına herhangi bir zarar vermeyeceğini belirtti. Bakan, nükleer santrali, siyasi hiçbir olaydan etkilenmeyecek tarzda bir teknik gerçekleştirme olarak  gördüklerini vurgulamıştı.

ÇEVRECİLER ENGELLEYEMEMİŞTİ

Bu ay ihaleye açılması beklenen Akkuyu nükleer santrali Mersin ilinin Gülnar ilçesinde bulunan Akkuyu mevkiinde inşa edilecek. Santral Rus devlet şirketi Atomstroyexport (ROSATOM'a bağlı Atomenergoprom'un alt şirketi) tarafından yap işlet devret modeli ile yapılacak.

Ancak Santral Türkiye’nin jeolojik yapısı ve yüksek sismik risk potansiyeli yani deprem ve tektonik risklerden dolayı büyük tartışmalara yol açıyor.