Almanya’ya göre Şam’daki saldırı bir ‘dozaj hatası’

Almanya’ya göre Şam’daki saldırı bir ‘dozaj hatası’

Alman istihbaratına göre 21 Ağustos’ta Şam bölgesinde kimyasal silahlarla yapıldığı iddia edilen saldırının boyutları bir “dozaj hatası”nda kaynaklandı.

Almanya hükümeti Suriye’ye yönelik askeri bir müdahaleye katılmayacağını açıklarken, istihbarat servisi BND, kimyasal saldırıdan Suriye rejiminin sorumlu olduğu konusunda ABD ile ortak pozisyona sahip.

Alman Der Spiegel dergisi, BND’nin elindeki bilgileri basına kapalı bir toplantıda milletvekilleri ile paylaştığını yazdı. Dergiye göre BND’nin şefi Gerhard Schindler, bu toplantıda istihbarat servisinin  henüz kesin kanıtlara sahip olmadığını ancak eldeki ilk bilgilerin analizinin Şam rejiminin sorumlu olduğunu gösterdiğini belirtti.

Sarin gazı ile saldırıda kullanılan, 107 mm’lik küçük füzeler gibi lojistik olanaklara Şam yönetiminin sahip olduğunu ifade eden Schindler’e göre, Guta’daki saldırının bu boyuta varması planlanmadı. Alman istihbaratı, bunun gaz kullanımındaki dozaj hatasından kaynaklı olabileceğini düşünüyor.

Yine BND’ye göre, Şam’daki savaşı kazanmak isteyen Devlet Başkanı Başar El Esad böyle bir saldırı ile “isyancıları” sindirmek için gerçekleştirmiş olabilir.

BM’nin Suriye’deki saldırıya ilişkin yaptığı soruşturmanın sonuçları henüz açıklanmadı. Analiz sonucunda saldırıda sarin gazı kullanılıp kullanılmadığı ortaya çıkacak.  Ancak BND’nin şefi Schindler, kendi servislerinin bir telefon görüşmesi saptadığına dikkat çekerek, telefon görüşmesinde bir doktorun kurbanlardaki semptomları anlattığını ve bu unsurların saldırıda sarin gazı kullanıldığını gösterdiğini söyledi.

ABD Suriye’ye yönelik askeri bir müdahale hazırlıkları yaparken, bunun için aranan uluslar arası bir koalisyon henüz oluşmadı.  Rusya, Batı’nın sunduğu bilgileri “inandırıcı” bulmuyor.  Şam yönetimi de suçlamaları reddederek, silahlı grupları suçluyor