'Amerikan ordusu Suriye'ye gitmeye hazır!'

'Amerikan ordusu Suriye'ye gitmeye hazır!'

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Amerikan Başkanı Barack Obama’nın müdahale emri vermesi halinde hemen harekete geçmeye hazır olduklarını açıkladı. İngiliz Başbakan, parlamentoyu müdahale için toplanmaya çağırırken, Roma BM Güvenlik Konseyi’nin onayını almayan tüm müdahaleleri reddetti.

BBC televizyonuna konuşan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, kimyasal silah kullanmakla suçlanan Suriye’ye karşı Obama’nın müdahale için onay vermesi halinde Amerikan ordusunun derhal harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi.

Hagel, “Başkan’ın bizden isteyeceği tüm misyonları yerine getirebilecek şekilde güçlerimizi yerleştirdik” dedi.  Savunma Bakanı, Amerikan askerlerinin Suriye’ye yönelik bir müdahaleye hazır olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine, “Hemen oraya gitmeye hazırız” yanıtını verdi.

CAMERON PARLAMENTOYU TOPLANMAYA ÇAĞIRDI

İngiltere Başbakanı David Cameron, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada İngiltere’nin Suriye’nin “kimyasal” saldırısına vereceği yanıtı oylamak için tatildeki parlamentoyu Perşembe günü toplanmaya çağırdığını söyledi. Gün içinde Başbakan sözcüsü de bir açıklama yaparak, “İngiltere Suriye’deki kimyasal silah kullanımına cevap olarak olası bir askeri eylem planları hazırlıyor” dedi.

İTALYA’DAN TEPKİ

ABD, İngiltere ve Fransa’nın başını çektiği koalisyona Türkiye de katılmaya hazır olduğunu açıklarken, İtalya’dan tepki geldi. İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, parlamento önünde yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi’nin onayı alınmadan Suriye’ye yapılacak tüm askeri müdahalelere karşı olduğunu belirtti.  Bakan Bonino, müzakereli siyasi bir çözümün alternatifi olmadığını vurguladı.  Bonino, “Sınırlı bir askeri müdahale seçeneğinin ile sınırsız olma riski var”  dedi ve ekledi: “Suriye çatışmasına askeri çözüm yoktur. Tek çözüm müzakereli siyasi bir çözümdür.”

İtalyan bakan, Güvenlik Konseyi’nin Çarşamba günü toplanması için öneri yapıldığını söylerken,  NATO’nun da Perşembe günü Brüksel’de toplanacağını kaydetti.  Bakan ayrıca, Suriye’nin Dostları olarak tanımlanan ülkelerin bakanları ile Suriye muhalefetinin 4 Eylül’de toplanacağını da belirtti, ancak nerede toplantının yapılacağına dair bilgi vermedi.

İtalya Savunma Bakanlığı sözcüsü, Parlemento’nun yeşil ışık yakması halinde teorik olarak olası vuruşlar için İtalyan deniz ve hava üslerinin başka ülkeler tarafından kullanılabileceğini belirtti.

BM HEYETİ GÜVENLİK GEREKÇESİYLE BİR ZİYARETİ ERTELEDİ

Bu arada Şam yönetiminin yeşil ışık yaktığı BM heyeti, kimyasal silah soruşturması çerçevesinde Şam yakınında bir yere bugün yağacağı ziyareti güvenlik gerekçesiyle erteledi. Pazartesi günü BM müfettişleri bir sniper tarafından hedeflenmişti.

Suriye Dışişleri Bakanı Welid Muallim bir basın toplantısı sırasında yaptığı açıklamada silahlı grupların BM misyonunun güvenliğini sağlama konusunda gerekli garantileri vermediği için heyetin gidemediğini söyledi.

Saldırının gerçekleştiği Doğu Guta Devrimci Askeri Konseyi ise bu açıklamayı yalanladı. Konsey, rejimin BM misyonu üyelerini, Doğu Guta’ya gitmeleri halinde hayatlarını tehlikede olacağı yönünde ikna etmeye çalıştığını savundu.

21 Ağustos Çarşamba günü Şam bölgesindeki Guta’ya düzenlenen bombardımanda kimyasal silah kullanıldığı iddia edildi. Muhalefete göre 1000’i aşkın kişi öldü. Şam yönetimi suçlamayı reddetti. Rusa BM heyetinin inceleme yaptığı bir sırada böyle bir suçlamanın provokasyon olduğunu söyledi. Suriye’nin diğer ittifakı İran ise, saldırıdan silahlı grupları sorumlu tuttu. Aralarında ABD’nin olduğu birçok ülke BM soruşturmasını beklemeden Esad rejimini kimyasal kullanmakla suçladı.

SURİYE: KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ

Suriye Dışişleri Bakanı Welid Muallim, Batılı güçlerin olası bir askeri saldırısı karşısında ellerindeki olanaklarla kendilerini savunacaklarını söyledi. Şam’da bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Muallimi, “İki seçeneğimiz var: ya teslim olmak ya da elimizdeki olanaklarla kendimizi savunmak. İkinci alternatif en iyisi: kendimizi savunacağız” dedi. Suriye’ye saldırmanın basit bir olay olmadığını ifade eden Suriyeli bakan, “Şaşırtacak savunma olanaklarımız var” şeklinde konuştu.

MOSKOVA: SONUÇLARI FELAKET OLUR

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı bir açıklamada ABD ve uluslararası toplumu Suriye konusunda “sağduyulu” olmaya çağırdı. Bakanlık, askeri bir müdahalenin Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri için felaket sonuçları olacağı uyarısında bulundu. Rus Dışişleri Bakanlığı, “Güvenlik Konseyi’ni es geçme, bir kez daha bölgede askeri bir müdahale için yapay ve temelsiz bahaneler oluşturmayı amaçlayan teşebbüsler Suriye’de yeni acılar yaratacak ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’nın diğer ülkeleri açısından felaket sonuçları olacak” dedi.

ABD MEDYASI: SALDIRI SINIRLI OLACAK

Bu arada Amerikan medyasına göre ABD kısa ve sınırlı bir saldırıda bulunacak.  Washington Post gazetesi, Amerikan yönetiminden adı belirtilmeyen kaynaklara dayandırdığı haberinde “Bu saldırı muhtemelen iki günden fazla sürmeyecek” dedi.  

New York Times ise gazetesi askeri seçenek üzerine halen düşünen Obama’nın “muhtemelen sınırlı bir operasyona onay vereceğini” yazdı. Gazete, Akdeniz’deki Amerikan gemilerinden Suriye askeri hedeflerine yönelik füze atışları yapılabileceğine işaret etti.

New York Times, müdahalenin “nokta atışı” olacağını ve Başar El Esad’ı devirme ve savaşın seyrini değiştirme amaçlı olmadığını savundu. 

İngiliz The Guardian gazetesi Kıbrıs’taki Larnaca havaalanında bu 48 saat içerisindeki bir yoğunluk yaşanacağına dikkat çekti. Burası olası bir hava saldırısının üssü olarak değerlendiriliyor.