Atina kamuda reform yasasını onayladı

Atina kamuda reform yasasını onayladı

Yunanistan Parlamentosu, binlerce kişinin işlerini kaybetmesine neden olacak yeni 'kamu sektörü reform yasasını' az bir farkla onayladı.

Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu IMF'nin 6,8 milyar Euro'luk kurtarma paketi karşısında şart koştuğu yasalardan biri olan kamu reform yasası 140'e karşı 153 oyla kabul edildi.

Oylama öncesinde binlerce kişi Parlamento önünde protesto gösterileri yaptı.

Parlamento tarafından onaylanan yasaya göre, aralarında öğretmenler ve memurların bulunduğu dört binden fazla kişi bu yıl içinde işten atılacak.

Buna ek olarak 25 bin kişi de, yine yılsonuna kadar, 'yatay geçiş havuzuna' konulacak. Bu uygulamada, çalışanlar, sekiz ay boyunca maaşlarının yüzde 75'ini alacaklar ve bu süre boyunca başka birimlerde iş arayacaklar. Sekiz ay sonunda başka bir bölüme ya da kuruma tayin olamamışlarsa işten çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacaklar.

Yunanlıların çoğu, isimlerinin 'yatay geçiş havuzuna' girmesi ardından sonunda işlerini kaybedeceklerine inanıyor.

2014 yılı sonuna kadar, bu havuza girecek kişilerden 11 bininin, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan troykanın talepleri doğrultusunda, işsiz kalacağı tahmin ediliyor.

Dört yılda dört hükümet değiştiren Yunanistan'da işsizlik yüzde 27 oranında. Atina hükümetleri, 2010 yılından bu yana Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den aldıkları borçlar ile borçların bağlandığı, toplumda büyük tepkilere yol açan ağır kesintiler ile ekonomik krizi atlatmaya çalışıyor.