Avusturya’da aşırı sağcı FPÖ ile Yeşiller oylarını arttıracak

Avusturya’da aşırı sağcı FPÖ ile Yeşiller oylarını arttıracak

Avusturya’da halk Pazar günü yeni parlamentoyu seçmek için sandık başına gidecek. İktidardaki sosyal demokrat (SPÖ) ve merkez sağ (ÖVP) koalisyonunun oy kaybına rağmen çoğunluğu yakalaması bekleniyor.

Ancak, irili ufaklı partilerin yüzde 4 ülke barajını aşması durumunda ise işler karışabilir. Son haftalarda en çok dikkat çeken nokta ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlükler Partisi (FPÖ) ile Yeşiller’in anketlerdeki oy artışı  oldu.

Avusturya Ulusal Meclisi (Nationalrat)’ın 183 üyesini ve yeni hükümeti belirlemek için 29 Eylül’de yapılacak genel seçimler için geri sayım başladı. Son anketler, 2008 yılından bu yana iktidarda olan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP)’nin tekrar iktidar için gerekli çoğunluğa ulaşacağını gösteriyor. Ancak iktidar partilerinin 2008 seçimlerine oranla güç kaybetmesi, aşırı sağcı FPÖ ile Yeşiller Partisi (Grünen)’nin oylarını arttırması bekleniyor.

2008’de bir trafik kazasında ölen yabancı düşmanı siyasetçi Jörg Haider’in partisi Avusturya’nın Geleceği için İttifak (BZÖ) ile  geçtiğimiz yıl kurulan liberal eğilimli Yeni Avusturya (Neos) barajı sıkıntısı çeken partiler arasında.

2008 yılında yapılan son seçimlerde mevcut koalisyonun büyük ortağı SPÖ yüzde 29,3, merkez sağ ÖVP ise yüzde 26 oy almışlardı. Aşırı sağcı FPÖ’nün yüzde 17,5 oy aldığı son seçimlerde, bir diğer aşırı sağcı parti BZÖ ise yüzde 10,7 oy oranına ulaşmıştı. Yeşiller ise yüzde 10,4’de kalmıştı.

MERKEZ PARTİLER OY KAYBEDİYOR, FPÖ VE YEŞİLLER YÜKSELİŞTE

Pazar günü yapılacak seçimler için yapılan ATV Österreich Trend adlı ankete göre SPÖ, yüzde 27 ile birinci parti olmayı sürdürecek. Koalisyon ortağı merkez sağ ÖVP yüzde 23, aşırı sağcı FPÖ yüzde 20 ve Yeşiller ise yüzde 15 oy oranına ulaşacak. İşadamı Frank Stronach tarafından 2012’de kurulan Team Stronach ise yüzde 7 oy oranıyla Nationalrat’a girecek son parti olacak. Ankete göre BZÖ ile liberal Neos partileri yüzde 3 oy ile meclis dışında kalacaklar.

Gallup şirketinin son anketine göre ise SPÖ yüzde 26 ila 28 arası, ÖVP yüzde 22 ila 24 arasında oy alacak. FPÖ’nün 19-21 puan arasında olacağı tahmin edilen ankete göre ise Yeşiller’in oy oranı yüzde 13 ila 15 arasında değişebilir. Ankete göre Team Stronach yüzde 7’de görünürken, Neos yüzde 3-4 oy oranında ve meclise girme şansını zorlayabilir. BZÖ ise yüzde 2 ila 3 arasında oy alabilecek.

Karmasin/Profil şirketinin partiler için öngördüğü tahmini en düşük ve en yüksek oy oranları ise şöyle: SPÖ yüzde 25-29 arası, ÖVP yüzde 21-25 arası, FPÖ yüzde 19-23 arası, Yeşiller yüzde 12-16 arası, Team Stronach yüzde 6-8 arası, Neos yüzde 2-4 arası ve BZÖ yüzde 1 ila 3 arası.

Her ne kadar anket sonuçları SPÖ-ÖVP koalisyonunun devam edeceğini gösterse de, Neos ve BZÖ gibi partilerin seçimlerde sürpriz yapmaları durumunda, koalisyonun çoğunluk şansı ortadan kalkabilir.

FPÖ, AŞIRI SAĞ OYLARI TOPARLIYOR

SPÖ-ÖVP koalisyonunun yönettiği  Avusturya’da son 5 yılda ülke ekonomisi 2009’da yaşanan küçülme haricinde büyümeye devam etti. Yüzde 4,8 ile AB içindeki en düşük işsizlik oranına sahip olan Avusturya, özellikle turizm ile belli başlı hizmet sektörlerinde çalışmak isteyen Almanya ve Doğu Avrupa ülkeleri vatandaşlarını çekiyor. Öyle ki, 1990’da nüfusu 7,6 milyon olan Avusturya’da son tahminlere göre 8,5 milyona yakın kişi yaşıyor ve bunun en az 900 binini (yüzde 11,5) yabancılar oluşturuyor. Tabii, bu da 90’lı yıllardan itibaren aşırı sağcı partilere propaganda malzemesi olmaya başladı.

Avusturya siyasetinin iki temel gücü merkez sağ ve soldaki ÖVP ile SPÖ 2002’de toplamda aldıkları yüzde 79 oy oranı, 2008’e gelinidiğinde yüzde 55’e kadar düşmüştü. Her iki partinin son seçime oranla daha da güç kaybedeceğine kesin gözüyle bakılırken, aşırı sağcı FPÖ’nün aşırı sağcı oyları yeniden kendinde toplaması bekleniyor.

FPÖ, Jörg Haider’in başkanlık yaptığı dönemde girdiği 1999 seçimlerinde yüzde 27 oy alarak ikinci parti olmuş ve ÖVP ile koalisyon dahi kurmuştu. O dönemde Avrupa Birliği içinde krize dahi neden olan FPÖ, 2002 yılından itibaren güç kaybına uğramış ve 2005’de parti içinde bölünme yaşanmıştı. FPÖ’nün lideri Jörg Haider bölünme sonrası BZÖ’yü kurmuş, 2006’da aldığı yüzde 4 oya rağmen 2008’de yüzde 10’a kadar çıkmıştı. FPÖ ve BZÖ’nün toplam oyları ise yüzde 28’i geçmişti. Jörg Haider’in 2008 yılındaki seçimlerden sonra bir trafik kazasında ölmesi sonrasında BZÖ’de belli bir gerileme yaşanmıştı. BZÖ seçmeninin tekrar FPÖ’ye yöneleceği tahmin ediliyor.