Ban Ki-moon'a göre rapor kimyasal kullanımını doğrulayacak

Ban Ki-moon'a göre rapor kimyasal kullanımını doğrulayacak

BM Genel sekreteri Ban-Ki moon BM müfettişlerinin Suriye'ye ilişkin hazırladığı raporun kimyasal silah kullanımını doğrulayacağına inandığını söyledi. Müfettişlerin görev alanında, kimyasalın kim tarafından kullanıldığını tespiti bulunmuyor.

Ban Ki-Moon, New York'taki BM Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, "Raporu henüz almadan, bunu söyleyemeyecek olsam da, raporda kimyasal silahların kullanıldığının şüpheye yer bırakmayacak şekilde kimyasal silahların kullanıldığını doğrulayacağına inanıyorum" dedi.

Esad rejiminin "insanlığa karşı pek çok suç işlediğini" söyleyen Ban Ki-moon, 21 Ağustos'ta Şam bölgesindeki Guta'da kimyasal kullanıldığı belirtilen saldırıdan kimin sorumlu olduğu konusunda ise herhangi bir yorum yapmadı.

BM Genel Sekreteri'nin bu açıklamasından kısa bir süre sonra, BM uzmanlarının hazırladığı raporun tamamlandığı açıklandı. Uzman heyetin İsveçli Başkanı Ake Sellstom, raporu hafta sonu Ban Ki-moon'a vereceklerini söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, hafta içinde yaptığı bir açıklamada BM uzmanlarının Suriye raporunun muhtemelen Pazartesi günü açıklanacağını söylemişti.

Bu raporda, saldırıyı kimin gerçekleştiğine dair suçlama yer almayacak.  ABD ve müttefikleri rapor yayınlanmadan, saldırıdan sonra Şam yönetimini suçladı. Suriye, Rusya ve İran ise silahlı grupların bir provokasyonu olarak görüyor.