Ban Ki-moon ve Kerry: Suriye çatışmasına askeri çözüm yok

Ban Ki-moon ve Kerry: Suriye çatışmasına askeri çözüm yok

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye'deki çatışmaya askeri bir çözümün mümkün olmadığını söyledi.  Ban Ki-moon, Suriye çatışmasının başından beri 100 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, bir barış konferansı düzenlenmesi için çaba gösterilmesini istedi. 

Ban Ki-Moon ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, New York’teki BM binasında bir araya geldi. Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Ki-moon ile Kerry, 28 aydır Suriye’de devam eden çatışmaya askeri bir çözümün olamayacağını söylediler. 

Ban Ki-moon, bugün yaptığı açıklamada 100 binin üzerinde kişinin hayatını kaybettiğini, milyonlarca kişinin yer değiştirmek zorunda kaldığı ya da komşu ülkelere göç ettiğini kaydetti.

BM Genel Sekreteri, “Bu çatışmaya son vermemiz gerekiyor ve şiddet eylemlerinin iki tarafta da durması gerekiyor” dedi ve ekledi: “Mümkün olduğu anda Cenevre’de bir barış konferansını toplamak mecburidir.” Ban Ki-moon bu konferansın Eylül ayında gerçekleşmesi dileğini de ifade etti. 

KERRY: SURİYE’DE ASKERİ ÇÖZÜM YOKTUR

Geçen yıl birincisi yapılan Cenevre konferansı ardından, ABD ve Rusya yeni bir uluslararası konferansın hazırlıklarını yapıyor. Haziran ayında yapılması gereken bu yeni toplantı, amaçlar ve katılımcılar konusundaki anlaşmazlıklar ile çatışmaların sürmesinden kaynaklı olarak gerçekleşemedi. 

Suriye muhalefetinin yeni başkanı Ahmed Jarba da John Kerry ile görüşmek için New York’ta bulunuyor. Görüşmeden sonra da BM Güvenlik Konseyi ile muhalefet delegasyonu bir araya gelecek.

Bir gün önce Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün yaptığı açıklamada “Suriye’de askeri çözüm yoktur, sadece siyasi çözüm vardır” vurgusunu yaptı. 

“Biz halen de iki tarafı, Cenevre 1 konferansını iyileştirmek için Cenevre 2 konferansına getirmek istiyoruz” diyen Kerry, mümkün olduğu anda bunu organize etmek için her şeyi yapacaklarını söyledi.