Bangladeşli dini lidere savaş suçundan 90 yıl hapis

Bangladeşli dini lidere savaş suçundan 90 yıl hapis

Bangladeş Cemaat-i İslami örgütünün eski lideri Gulam Azam, ülkenin bağımsızlık savaşında işlediği savaş ve insanlığa karşı suçlardan ötürü 90 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, hakkında 60'tan fazla 'insanlığa karşı suç işlemek' suçlaması bulunan 90 yaşındaki dini lider Azam'ı, aralarında işkence, tecavüz ve cinayetin de bulunduğu beş suçtan mahkûm etti.

Gulam Azam, Bangladeş hükümeti tarafından 2010 yılında kurulan Uluslararası Savaş Suçları mahkemesi tarafından yargılanan en önde gelen İslamcı lider. Azam ve Cemaat-i İslamî örgütünün diğer önde gelen isimlerinin yargılanması, Bangladeş tarihinde önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Mahkeme kararı öncesinde, Cemaati-i İslamî taraftarları ve polisler arasında çatışmalar yaşandı. Pek çok şehirde düzenlenen gösteriler sırasında polisin eylemcilere plastik mermilerle ateş ettiği ve olaylarda çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi. Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin Ocak ayından bu yana verdiği kararların ardından çıkan şiddet olaylarında 100'den fazla kişi yaşamını yitirdi.

İnsan hakları örgütleri, Mahkeme'nin uluslararası standartlarda bir yargılama yapmadığını belirterek verilen cezaları eleştiriyor.

Cemaat-i İslamî, Bangladeş'in Pakistan'dan ayrılarak bağımsız bir ülke olmasına karşı çıkmış ve bunun için silahlı mücadele yürütmüştü.

Savcılar, Gulam Azam'ın, bağımsızlık savaşı sırasında işlenen savaş suçlarının sorumlusu olan Pakistan yanlısı milis grupları yöneten başlıca isim olduğunu belirtiyorlar.

Mayıs ayında Cemaat-i İslami'nin Genel Başkan Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman, ülkede oluşturulan savaş suçları mahkemesinde insanlığa karşı suç işlemekten ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Parti'nin bir diğer başkan yardımcısı Dilaver Hüseyin Seyidi de 'savaş ve insanlık suçu' suçlamasıyla Şubat ayında idama mahkûm edilmişti.

Pakistan'dan bağımsızlık için verilen savaşta, Bangladeş yetkilileri üç milyona yakın insanın öldüğünü söylüyorlar. Bağımsız araştırmacılar bu sayının 500 bin civarında olduğunu belirtiyorlar.