Berhem Salih: YNK artık KDP’nin ‘eklentisi’ olmaktan çıkmalı

Berhem Salih: YNK artık KDP’nin ‘eklentisi’ olmaktan çıkmalı

YNK Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Berhem Salih, YNK ile KDP ittifakının “büyük kazanımlara” yol açtığını ancak YNK’nin artık KDP’nin bir “eklentisi” olmaktan çıkması gerektiğini söyledi. Salih’e göre Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki mevcut parti sistemleri toplumsal değişimlere cevap olmuyor.

Rudaw gazetesine göre eski Başbakan Berhem Salih, kendi Facebook sayfası üzerinde yayınladığı değerlendirmesinde YNK ile KDP arasındaki ilişkilere dikkat çekerken, eleştirilerde bulundu.

Genel Sekreter Yardımcısı olduğu YNK’nin KDP’nin “eklentisi” haline geldiği eleştirisini yapan Berhem Salih, “Kuşkusuz, YNK ile KDP arasındaki ittifak büyük kazanımlara yol açtı ancak bana göre ittifak denge anlamına geliyor eklenti değil” dedi.

Salih, “Bu nedenle YNK’nin herhangi bir gücün eklentisi değil kendi programı ve kendine has özelliklerinin olması gerekiyor. Eğer öyle olmazsa, YNK çürüyecek” diye ekledi.

YNK ile KDP arasındaki ittifakın iç savaşı sona erdirdiğini ancak bazı olumsuz sonuçlara da yol açtığına dikkat çeken Salih, “iki başlı” yönetimden dolayı toplumun önemli bir kesiminin ülkenin yönetimi ve kararlarına katılamadığını kaydetti.  Eski Başbakan, Federal Kürdistan Bölgesi partiler sisteminin de toplumsal değişimleri karşılamaktan uzak olduğunun altını çizdi.

YNK’nin küçük bir komitenin hizmetinden çıkarak açık ve tüm mücadelecilerin partisi haline gelmesi gerektiğini söyleyen Salih, Kürdistan nüfusunun yüzde 70’inin genç olduğunu ve bunu gözeterek dönüşen ve reformlar yapan partilerin ancak geleceğini güvenceye alabileceğini vurguladı.

Salih’in bu açıklaması Federal Kürdistan Bölgesi parlamento seçimleri öncesine denk geldi.  Kürt seçmenler 21 Eylül günü parlamentoyu yenilemek için sandık başına gidecek.  YNK ile KDP 111 sandalyeli parlamentoda 59 sandalyeye sahip.

Federe Kürdistan Bölgesi Yüksek Seçim Konseyi Kürdistan Demokratik Çözüm Partisi’nin (PÇDK) de 21 Eylül’deki seçimlere katılımını onayladı. PÇDK, seçimlerine 34. sırada katılacak. PÇDK 2009 yılındaki seçimlere Hiwa Listesi adı altında ve 63. Sırada katılmak için Bağımsız Yüksek Seçim Konseyi’ne başvuruda bulunmuş, ancak Konseyi başvuruyu reddetmesinden ötürü seçimlere katılamamıştı. PÇDK’nin seçimlerden men edilmesi birçok çevre tarafından tepkiyle karşılanmıştı.