Bir göçmen dramı da Sicilya’da: 6 kişi boğuldu

Bir göçmen dramı da Sicilya’da: 6 kişi boğuldu

Suriye’den yola çıktıkları tahmin edilen göçmeleri taşıyan küçük bir balıkçı teknesinin Sicilya’da kıyısında kuma batması sonucu 6 kişi boğularak hayatını kaybederken, bir başka gemide 100’ü aşkın kişi de kurtarıldı.

Göçmenleri taşıyan gemi İtalya’nın Sicilya Özerk Bölgesi’ndeki Katanya limanındaki bir plaja ulaştığında kuma saplandı. Soruşturmacılar göre gemi, kadın ve küçük yaştaki çocukların da aralarında olduğu 120 dolayında kişiyi taşıyordu. Bir liman yetkilisi, gemidekilerin tümünün Suriyeli olduklarını varsaydıklarını kaydetti.

Liman yetkilisi sabahın erken saatlerinde kıyıdaki bir işletmenin çalışanları tarafından altı ceset bulunduğunu söyledi. İtalyan medyasına göre, kıyıya 15 metre uzaklıkta geminin kuma batması ardından kıyıya ulaşmaya çalışan göçmenlerden altısı yüzmeyi bilmediği için boğuldu. Dalgıçlar balıkçı teknesi çevresinde başka kurban olup olmadığını araştırıyor.

Suriyeli ailelerden oluşan 100 kadar göçmenin de Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece Kalabria Özerk Bölgesi açıklarında kurtarıldığı bildirildi. Bunların iki hafta önce Suriye’den yola çıktığı ve bir çok kez gemi değiştirdikten sonra 11 metrelik bir küçük gemide terk edildikleri ifade edildi.

Suların durulması nedeniyle, son günlerde göçmen akışının yoğunlaştığı bildiriliyor. Gemilerin eski ve kapasitesinin çok üstünde dolu olması ya da İtalya veya Malta kıyı güvenliği tarafından gemilerin tespit edilmesinden sonra insan tacirlerinin göçmenleri kendi başlarına bırakarak kaçması sonucu çok sayıda batma olayı yaşandı.

Etnik ve dini çatışmalar, iç savaşlar ya da ekonomik nedenlerle göçe maruz kalan insanlar, uzun ve zorlu yolculuklar sırasında sık sık yeni dramlara konu oluyor. Bu dramlara Batılı hükümetlerin sert göçmen politikaları ve dış müdahalelerini de eklemek gerekiyor.