Bir yılda 50 İngiliz asker intihar etti

Bir yılda 50 İngiliz asker intihar etti

Geçen yıl 50 İngiliz askerin intihar ettiği bildirildi. Bu rakam bir yıl içinde Afganistan’daki savaşta ölen İngiliz askerlerinden daha fazla. 

İngiliz televizyonu BBC tarafından yapılan araştırmaya göre 2012 yılında faal olan 29 eski savaşı ile 21 asker intihar ederken, aynı dönemde Afganistan’da 40 asker öldü. 

İngiliz Savunma Bakanlığı ise geçen yıl sadece 7 askerin intihar ettiğini doğruladı. 14 vakanın da intihar olabileceği ancak doğrulanmadığı belirtildi. İngiliz makamlar, eski askerleri intihar vakaları arasında hesaplamıyor. 

Bakanlığa göre kara kuvvetleri bünyesinde intiharlar “son derece nadir” yaşanıyor ve sivil nüfus arasındaki intiharlardan daha az düzeyde. 

BBC’nin, geçen yıl intihar eden askerler ve emekli askerlerin isimlerini elde etmek için tüm sorgu yargıçlarına bunu sordukları belirtildi. Bununla birlikte soruşturma raporlarını inceledikleri ifade edildi. BBC’nin ayrıca asker yakınları ile görüştükleri de belirtildi. Bunlar arasında Afganistan’da iki kez kurşunla yaralanan ve bir kez mayına bastıktan sonra 31 Aralık 2011’de 29 yaşındayken intihar eden bir askerin annesi de var. 

Savunma Bakanlığı’ndan bir sözcü askerler ve eski askerlerin zihinsel sağlığının hükümetin bir önceliği olduğunu belirterek, ihtiyacı olanların tümüne geniş bir psikiyatrik destek sağlamaya yönelik olarak 7,4 milyon sterlin ayrıldığını ifade etti. 

İngiltere, 9 bin askerle, ABD’den sonra Afganistan’dan en büyük kontenjana sahip ülke durumunda. Bunlardan 4 bine yakın askerin 2013 sonuna kadar ülkelerine dönmeleri gerekiyor.