BM müfettişleri yeniden Suriye'ye gidiyor

BM müfettişleri yeniden Suriye'ye gidiyor

Moskova'nın BM uzmanlarının Suriye'de kimyasal silah kullanımına ilişkin raporunu "ön yargılı" olarak değerlendirmesi ardından BM müfettişlerinin yakında yeninden Suriye'ye döneceği açıklandı. Rusya, kimyasalların silahların kullanımının silahlı gruplar tarafından geliştirilen bir provokasyon olduğunu söylüyor.

BM'nin kimyasal silahlara ilişkin uzmanlardan oluşturduğu heyetin başkanı İsveçli Aake Sellström, AFP'ye yaptığı açıklamada "Evet Suriye'ye geri döneceğiz" dedi. Gidiş takvimlerinin henüz belirlemediğini ifade eden Sellström, "Ne zaman gideceğimizi söyleyemiyorum ama yakında olacak" dedi.

Ağustos ayında Suriye'ye giderek soruşturma yapan BM müfettişleri 16 Eylül günü raporlarını tamamladı.  Raporda, 21 Ağustos'ta Şam'da düzenlenen saldırıda sarin gazı kullanıldığına dair açık ve inandırıcı kanıtlar bulunduğu belirtildi. Rapor, saldırıyı kimin gerçekleştirdiği konusunda tespit yapmıyor.

Ancak başını Washington ve Paris'in çektiği batılı ülkeler saldırının Şam rejimi tarafından gerçekleştirildiği konusunda şüphe olmadığını savunuyor. Washington'a göre bu saldırıda 1400'ü aşkın kişi öldü. Rusya ise saldırının silahlı grupların askeri bir müdahaleye yol açmak için gerçekleştirdiği provokasyon olduğunu düşünüyor.

Aake Sellström, sunulan raporun kısmi bir rapor olduğunu belirterek, "BM Genel Sekreteri nezdinde formüle edilen ve her iki tarafa yönelik Mart ayına dayanan başka suçlamalar da var" dedi.  Sellström'e göre 13 ila 14 suçlama soruşturma gerektiriyor. Müfettişlerin Şam'da 21 Ağustos'taki saldırıyı kimin gerçekleştirdiği ile ilgilenmediğini belirten Sellström, "Bizim görevimiz değil" diye ekledi.

RUSYA: ELİMİZDE YENİ BELGELER VAR

Rapora Rusya'dan tepki geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, BM müfettişlerinin Suriye raporunu "seçici" ve "eksik" hazırladığını belirterek bunun kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Riabkov, uyarıda bulundukları bir çok olayın hesaba katılmadığını belirterek, "Burada yaşananlara ilişkin tam bir tabloya sahip olmadan, BM müfettişlerinin ulaştığı sonuçlar ancak siyasi, önyargılı ve tek taraflı sonuçlar olarak değerlendirilebilir" diye belirtti.

Rusya'nın eline geçen unsurların 21 Ağustos'taki saldırının silahlı grupların provokasyonu olduğu tezine dayandığını ifade eden bakan yardımcısı, "Rusya bu ek bilgileri incelemeye başladı. Şimdilik bir sonuç çıkaramayız ama Suriye'nin 21 Ağustos saldırısına isyancıların karıştığına ilişkin Suriye tarafının sunduğu unsurları büyük bir ciddiyetle değerlendirme eğilimindeyiz" şeklinde konuştu.  Rus uzmanların kendilerine ulaşan bilgileri incelemekte olduğunu kaydeden Riabkov, "İsyancıların kimyasal silaha kullanımına karıştığına ilişkin tanıklıklar ve kanıtları güçlendireceğini düşünüyoruz" dedi.

BM UZMANLARI DERHAL SURİYE'YE DÖNMELİ

Öte yandan Rusya'nın BM nezdindeki temsilcisi Vitali Çurkin,  BM uzmanlarını derhal Suriye'ye geri dönmeye çağırdı. Çurkin, " Ake Sellstrom misyonunun derhal Suriye'ye dönerek kendi görevi olarak belirlenen kimyasal silah kullanımı vakalarını soruşturmasını umuyoruz" dedi. Çurkin özellikle 19 Mart'ta Halep yakınında gerçekleşen saldırı ile 22, 24 ve 25 Ağustos'ta Suriye askerlerinin zehirlendiği belirtilen saldırıyı soruşturmasını istedi.