BM raporu: Şam'daki saldırıda sarin gazı kullanıldı

BM raporu: Şam'daki saldırıda sarin gazı kullanıldı

BM uzmanlarının Suriye'de yürüttükleri soruşturmanın sonuçları açıklandı. Buna göre Şam'da 21 Ağustos günü düzenlenen saldırıda sarin gazı kullanıldığına dair açık ve inandırıcı kanıtlar bulundu.B

Batı medyasına göre uzman heyetin başkanı Aake Sellström tarafından BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon'a sunulan raporun birinci sayfasında Suriye çatışmasında aralarında çocukların da olduğu sivillere karşı göreceli olarak büyük ölçekte kimyasal silah kullanıldığı belirtiliyor.

Raporda 21 Ağustos'ta Şam bölgesinde düzenlenen saldırı sarin gazı içeren karadan karaya roketlerle gerçekleşti.

Raporun bugün akşam saatlerine doğru Ban Ki-Moon tarafından BM Güvenlik Konseyi üyesi 15 ülkenin büyükelçilerine verilmesi bekleniyor.

Rapor kimyasal silahların kim tarafından kullanıldığını belirtmiyor. Müfettişler bu konuda görüş belirtmekle görevlendirilmemişlerdi.

Batılı ülkeler Şam yönetimini kimyasal silah kullanmakla suçluyor. Washington Şam'daki saldırıda 1400'ü aşkın kişinin öldüğünü savunuyor. Bu saldırının dışında, Mart 2011'den bu yana 13 saldırıda daha kimyasal silah kullanıldığı belirtiliyor.

Moskova ise silahlı grupları, uluslararası bir askeri müdahaleyi provoke etmek için  Şam'daki saldırıyı düzenlemekle suçluyor.

Askeri müdahale perspektifi, Moskova'nın kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi önerisi ardından ötelendi. Moskova ile Washington Cenevre'de bir araya gelerek Rus planı üzerinde anlaşmaya vardılar.