BM silah uzmanları Şam’da

BM silah uzmanları Şam’da

Suriye’de kimyasal silah kullanımı araştırmasının önünü açmak üzere yola çıkan Birleşmiş Milletler (BM) silah uzmanları heyeti Şam’a ulaştı.

Heyet Şam yönetimi ile, İsveçli Ake Sellstrom’un başını çektiği kimyasal silah uzmanları heyetinin yapacağı araştırma konusunda düzenlemeler yapması bekleniyor.

Her ne kadar araştırmayı yapacak heyetin tümünün Suriye’ye girişine henüz izin verilmese de, uzman heyetin Şam’a ulaşarak burada yönetimle masaya oturması BM için atılım anlamına geliyor.

Suriye şimdiye kadar kimyasal silah kullanımının araştırılmasını sürekli reddetti.

Ülkede devam eden çatışmalarda, özellikle Şam ve Halep bölgelerinde hem rejim hem de muhalifler bir birini kimyasal silah kullanmakla suçluyor.

Şam yönetimi 20 mart günü BM'ye resmi bir talep götürmüştü. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 8 Nisan günü, Şam rejiminin talebi üzerine kimyasal silahların çatışmalarda kullanılıp kullanılmadığını araştırmak için oluşturulan bir heyetin Suriye'ye gitmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

Ancak Suriye Dışişleri Bakanlığı aynı gün yaptığı bir açıklamada Ban Ki-Moon'un önerisini reddederek, isim vermeden Ban Ki-Moon'un Suriye'de kan akmasını destekleyen "bilinen ülkelerin" baskısına geçit verdiğini söylemişti.