BM uzmanları 25 Eylül'de Suriye'ye geri dönüyor

BM uzmanları 25 Eylül'de Suriye'ye geri dönüyor

İsveçli profesör Ake Sellstrom başkanlığındaki BM kimyasal silah uzmanları, 25 Eylül günü yeniden Şam'a giderek soruşturmalarını sürdürecek.

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergey Riabkov, "Kimyasal silah kullanımına ilişkin başka vakaları da soruşturmakla görevli BM uzmanlarının Suriye'ye geri dönmesi yönündeki çağrılarımızın sonuç vermesinden memnuniyet duyuyoruz" dedi. Riabkov, "Son bilgilere göre, Sellstrom grubu yarın, yani 25 Eylül'de Şam'a gidiyor" diye ekledi.

BM uzmanları Halep yakınında kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını soruşturmak için 18 Ağustos günü Suriye'ye gitmişti. Soruşturmanın sürdüğü bir sırada 21 Ağustos günü Şam bölgesinde yeni bir saldırı düzenlendi. Batılılar bu saldırıda Esad rejiminin kimyasal kullandığı ve 1400'ü aşkın kişinin ölümüne sebebiyet verdiğini öne sürdü. Moskova ise bunun silahlı grupların bir provokasyonu olduğunu düşünüyor. 

Sözkonusu saldırı ardından BM heyeti, Şam'da da inceleme yaparak geri döndü. Heyetin 16 Eylül günü BM'ye sunduğu raporda, Şam yakınında kimyasal silah kullanıldığı doğrulandı ama kimin saldırıyı gerçekleştirdiği tespiti yapılmadı, zira bu heyetin görevi kapsamında yer almıyordu.

Moskova, heyetin Suriye'ye derhal geri dönerek başka kimyasal saldırı olaylarını da incelemesini istedi. Rusya'nın BM nezdindeki temsilcisi Vitali Çurkin, Halep'te 19 Mart günü kimyasal kullanıldığı belirtilen saldırı ile, 22, 24 ve 25 Ağustos günlerinde Suriyeli askerlerin zehirlenmesi olayını da soruşturmasını istemişti.

Moskova ile Washington arasında 14 Eylül günü Cenevre'de, Suriye'nin kimyasal silahlarının uluslararası denetime verilmesi ve imha edilmesi için anlaşma sağlanmıştı.