BM uzmanları Suriye'deki incelemelerine başladı

BM uzmanları Suriye'deki incelemelerine başladı

BM uzmanları Suriye'nin başka noktalarında düzenlendiği belirtilen kimyasal saldırıları araştırmak üzere yeni görevlerine başladı.

Özellikle Rusya'nın talebi üzerine Suriye'ye geri dönen BM uzmanları, kimyasal silahların kullanıldığı tesislerde incelemelerine başladı. Soruşturmanın yürütüleceği yerler konusunda bilgi verilmedi.

Ancak soruşturmanın muhalefet ve Suriye rejimine göre kimyasal saldırıların düzenlendiği belirtilen yedi yerde yapılacağı belirtiliyor. Bunlardan üçü başkent Şam çevresinde bulunuyor: 22 Ağustos'ta Şam yakınındaki Bahariye'de, 24 Ağustos'ta Şam'ın kuzey doğusundaki Cobar semtinde, 25 Ağustos'ta Şam bölgesindeki Eşrefiye Sahnaya'da. Diğer sektörler ülkenin kuzeyinde yer alıyor.

BM tarafından yapılan açıklamaya göre  uzmanlar mevcut görevleri kapsamında uzman "çok sayıda belge ve eşantiyon" elde etti ve "mülakatlar" yaptı.  BM, heyetin soruşturmasının 30 Eylül'de tamamlanacağını bildirdi.

İsveçli Aake Sellström başkanlığındaki heyet daha önce 21 Ağustos'ta Şam'da gerçekleşen saldırıyı soruşturarak, kimyasal silah kullanıldığı sonucuna vardı. Ama kimin saldırıyı düzenlediği tespitinde bulunmadı, zira heyetin görev alanına girmiyordu. Washington'a göre bu saldırıda 1500'e yakın kişi öldü. Batı saldırıdan Şam yönetimin sorumlu tutmuştu. Rusya ise saldırının silahlı grupların bir provokasyonu olduğunu düşünüyor.

Geçen Cuma günü BM Güvenlik Konseyi oy birliği ile Suriye kimyasal silahlarının imhasını çerçeveleyen bir kararı kabul etti. Şam'ın silahların imhasını öngören ABD-Rusya anlaşmasına uymaması halinde, ikinci bir kararla yaptırım olasılığını kapı açıyor.

Öte yandan bugün Suriye'de, silahlı grupların elindeki Rakka kentinde bir eğitim kurumuna yönelik Suriye uçakları tarafından düzenlenen saldırıda çoğunluğu lise öğrencisi ve öğretmenlerden oluşan en az 12 kişinin öldüğü bildirildi.