BM ve ABD Mısır’dan şiddete son vermesini istedi

BM ve ABD Mısır’dan şiddete son vermesini istedi

BM ile ABD Mısırlı yetkililere göstericilere karşı şiddet kullanımına son verme çağrısında bulundu. Cumartesi günü meydana gelen en az 120 göstericinin ölümü, 5 bin üzerinde göstericinin de yaralanmasına neden olan katliamın da soruşturulması istendi.
Cumartesi günkü katliamın nasıl geliştiği konusunda ordu ile göstericiler bir birlerini suçluyor. Ordu, darbe ile düşürdüğü Müslüman Kardeşler üyesi Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarını polis ve askerlere silahlı saldırıda bulunmakla suçluyor. Mursi taraftarları bu suçlamayı reddediyor.

Orduya göre başkent Kahire’nin 6 Ekim köprüsünde barikat kurmaya çalışan Mursi taraftarlarına askerler göz yaşartıcı bombalarla müdahalede bulundu, ancak ateşli silah kullanmadı. Göstericiler ise müdahalenin ateşli silahla başladığını söylüyor.
Olayla ilgili uluslar arası basına yansıyan görüntüler, asker ve polislerin göstericilerin üzerine hedef gözeterek ateş ettiklerini gösteriyor. Göstericilere yönelik ateşli silahla saldırının özellikle ordu ve polis içindeki özel birimler tarafından yapılması dikkat çekiyor.

Sağlık Bakanlığına göre olayda 80 kişi ölürken, 792 kişi yaralandı. Hastaneler ise en az 120 kişinin öldürüldüğünü, ölümlerin çoğunun da ateşli silahla meydana geldiğini belirtiyor. Yaralı sayısı ise 4 bin 500 olduğu tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Mısır ordusunu düşünce ifade özgürlüğü ile gösteri hakkına saygılı olmaya çağırdı. BM Genel Sekreteri, bir kez daha Mursi ve Müslüman Kardeşler üyelerinin ya haklarındaki suçlamalar net ortaya konularak açık şekilde dava edilmeleri ya da derhal serbest bırakılmalarını istedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise onlarca Müslüman Kardeşler taraftarının ölümüne yol açan şiddet olayına ilişkin ‘bağımsız ve adil’ soruşturulma istedi. Kerry, Ordu darbesi ardından atanan Cumhurbaşkanı yardımcısı Muhammed El Baradei ile geçici hükümetin dışişleri bakanı Nabil Fahmy’e olaylardan duyduğu ‘derin endişesini’ dile getirirken, “Bu kritik aşamada güvenlik güçleri ile geçici hükümetin barışçıl gösterilere saygı duymaları hayati önemdedir” diye belirtti.

ABD, Mısır ordusunun Cumhurbaşkanı Mursi’ye karşı gerçekleştirmiş olduğu darbeyi kınamazken, orduya verdiği mali desteği sürdürüyor.