Cenevre Konferansı’nın tarihi belirleniyor!

Cenevre Konferansı’nın tarihi belirleniyor!

ABD ve Rusya arasında Suriye’ye ilişkin BM Güvenlik Konseyi’nde bir karar çıkarılması konusundaki anlaşma ardından Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius yaptığı açıklamada, bu akşamdan itibaren 2. Cenevre Konferansı’nın tarihini belirlemeyi umduklarını söyledi.

New York’ta gazetecilere açıklamada bulunan Fransız Bakan Laurent Fabius, “Bu akşamdan itibaren bir tarih belirleyebilmeyi diliyorum” dedi.

2. Cenevre olarak adlandırılan uluslararası konferansa rejim ve muhalefet temsilcilerinin katılması beklenirken, bu konferans Suriye’de siyasi bir geçiş sürecini başlatmakla yükümlü olacak. Konferansın özellikle konsensüsle tam yetkili bir geçici hükümet seçmesi gerekecek.

ABD ve Rusya öncülüğündeki bu ikinci konferans aylardır erteleniyor. 14 Eylül’de Cenevre’de Suriye kimyasal silahlarının imhası için ABD ve Rusya arasında yapılan anlaşma ardından konferansın yapılması için çalışmalar hızlandırıldı.

26 Eylül gecesi de New York’taki BM Genel Kurulu’nda Washington ile Moskova, Suriye’ye yönelik BM Genel Konseyi’nde bir alınacak karar üzerine anlaşma sağladı.

2. Cenevre Konferansı üzerine yürütülecek tartışmalardan hemen sonra BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi, daimi olmayan diğer 10 üye ile birlikte Şam’ın kimyasal silahların arındırılması planına uyması konusunda bağlayıcı bir kararı oylayacak.

Fransız Bakan,  kararı bu akşam oylayacaklarını söyledi. Böylece Suriye kimyasallarının BM ve Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü denetiminde kimyası hızlı bir şekilde başlayabilecek. Bu sürecin ne kadar sağlıklı ilerleyeceği bilinmiyor. 

BM Güvenlik Konseyi’nde alınacak karar, Suriye’ye yönelik otomatik olarak askeri müdahaleyi öngörmeyecek. Rusya, Cenevre’de ABD ile yaptığı anlaşmanın bu çerçevede olduğunu söylemişti. Fransa ve ABD’nin başını çektiği blok ise sert bir karar alınmasını dayatmıştı. Başar El Esad rejiminin zorunluluklarına uymaması halinde ikinci bir karar çıkarılması gerekecek. Bu ikinci aşamada, Moskova ve Pekin yeniden veto koyabilir. Daha önce BM Güvenlik Konseyi’nden geçirilmek istenen üç karar tasarısı da Rusya tarafından veto edilmişti.