El Kaide Türkiye sınırındaki bir kentten ÖSO'yu çıkardı

El Kaide Türkiye sınırındaki bir kentten ÖSO'yu çıkardı

Til Ebyad ve Til Xelef'te Türkiye'ye komşu olan El Kaide'nin, sınırdaki diğer bir Suriye kenti olan Azzaz'dan da Özgür Suriye Ordusu'nu (ÖSO) çıkardığı bildirildi.

France 24 kanalına göre EL Kaide'ye bağlı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) 18 Eylül günü, en az 5 ÖSO üyesini öldürerek, Türkiye sınırına 5 km mesafedeki Azzaz kentinin kontrolünü ele geçirdi.  Bir kent sakini, "IŞİD Azaz'ın denetimin tamamen ele geçirdi. İnsanları evlerinde tutukluyorlar ve tüm kontrol noktaları ellerinde" dedi.

Halep'in 30 km kuzeyindeki Azzaz kenti, ayrıca ÖSO'nun elinde olduğu belirtilen ve Türkiye'ye geçiş kapısı olan Bab el Salameh'in de yakınında bulunuyor.  France 24, "Azzaz şehrinin El Kaide tarafından gele geçirilmesi, bugüne kadar İslamcı savaşçıların Suriye'ye kendi topraklarından geçişine izin veren Türk hükümeti için sorun oluşturabilir" yorumunda bulundu.

Muhalif kaynaklar, ÖSO'ya bağlı iki birliğin sınır kapısını El Kaide saldırılarına karşı korumak için gönderildiğini bildiriyor.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi müdürü Rami Abdul Rahman ise IŞİD'in kentin denetimini tamamen ele geçirmediğini "önemli noktalar kazandığını" söylüyor.  Rahman, IŞİD'in kentin her tarafından keskin nişancılar yerleştirdiğini belirtirken, El Kaide'li gruplara  halkın tepkisinin de arttığını ifade ediyor. Bu grupların bulunduğu bölgelerde alıkoyma, toplu infaz ve diğer şiddet olayları yoğun bir şekilde yaşanıyor.

El Kaide'liler özellikle Kürtlere yönelik saldırıların düzenlendiği Til Ebyad ve Serêkaniyê'ye bir kaç kilometre mesafedeki Til Xelef'te (Tel Halaf), Türkiye'den destek alıyor. Bu sınırlardan silah ve savaşçı desteği aldıkları bir çok kez görüntülendi.  Geçen hafta sonu Türkiye, Serêkaniyê bölgesine yönelik El Kaide bağlantılı grupların geçişlerini kolaylaştırmak için sınırdaki tel örgüleri kaldırırken, Til Eybad tarafına ise en az 2 top ve çok sayıda mühimmat Türkiye sınırı üzerinden geçirilmişti.