Erdoğan’a ABD, İsrail ve Mısır’dan tepki

Erdoğan’a ABD, İsrail ve Mısır’dan tepki

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’daki askeri darbenin arkasında İsrail’in olduğu yönündeki suçlamasına ABD, İsrail ve Mısır’dan sert tepki geldi. ABD Erdoğan’ın sözlerine “saldırgan” derken, İsrail “absürt”, Mısır ise Erdoğan’a “Batı ajanı” dedi. 

Fransız “filozof” Bernard-Henri Lévy’nin İsrailli bakan Tzipi Livni ile “İsrail ve Arap baharı” konusunu tartıştığı bir video görüntüsünden hareketle Erdoğan’ın Mısır’daki darbenin arkasından İsrail’in olduğunu söylemesi yoğun tepki aldı.

ERDOĞAN’IN KANIT DEDİĞİ İKİ YIL ÖNCEKİ BİR VİDEO

Erdoğan’ın “kanıt” olarak sunduğu 2011’deki bir oturum sırasında çekilmiş ve Youtube’da paylaşılmış görüntülerde Levy, Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidara gelirse tavrının nasıl olacağının sorulması üzerine şu yanıtı veriyor: “1992’de Cezaeyir’e ilişkin tavır aldım. Sürecin durdurulmasından yanaydım. İktidara gelen FIS (İslami Selamet Cephesi) ve GIA (İslami grup) demokrasiye aykırılığı temsil ediyordu. (Hamas’ın iktidara geldiği) Gazze’de de aynı hisse sahip oldum: Benim için bir devlet darbesiydi, kuşkusuz demokratikti ama yine de devlet darbesi. Tıpkı 1933’te Hitler gibi. Eğer Mısır’da Müslüman Kardeşler iktidara gelirse, ‘bu demokrasidir’ diyemem. Demokrasi sadece seçimler değildir, demokrasi değerlerdir.”

20 Ağustos günü partisinin AKP’nin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Erdoğan, Türkiye'de darbe girişimleri ve demokrasi dışı uygulamaları hatırlatarak şöyle konuşmuştu : "İşte şu anda Batı'nın demokrasi sandık değildir veya demokrasi sadece sandık değildir mantığı o zaman da işlendi ve şimdi bunu yine işlemek isteyenler var. Ama biz diyoruz ki demokrasinin yolu sandıktan geçer, sandık milli iradenin ta kendisidir. Şu anda işte Mısır'da uygulanan da budur. Mısır'da ne diyorlar 'demokrasi sandık değildir', arkasında neresi var, İsrail var. Mısır'da darbenin arkasında İsrail var, elimizde belgesi var."

Erdoğan bu sözlerine dayanak olarak şunları söylemişti: "2011 seçimleri öncesinde Fransa 'da yapılan bir oturumda, Adalet Bakanıyla Fransa'dan bir entelektüel, o da Yahudi, orada aynen şu ifadeyi kullanıyorlar, 'Mısır'da Müslüman Kardeşler seçimi kazansa da onlar kazanamayacaktır, çünkü demokrasi seçim değildir.' Aynı, uygulama bu. O zaman Batı, demokraside tanımı yakalaması, öğrenmesi lazım. Bu yakalanmaz, öğrenilemezse demokrasinin tanımındaki bu çelişkiler, bu çatışmalar dünyayı bir başka yere doğru taşıyacaktır." 

BEYAZ SARAY: BU SÖZLER ÇOK SALDIRGAN VE TEMELSİZ

Erdoğan’ın bu açıklamasına tepki gösteren Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, “Bu sözler çok saldırgan, temelsiz ve yanlış” dedi. 

İSRAİL: ABSÜRT

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun bürosundan yapılan açıklamada ise Erdoğan’ın sözleri “absürt” olarak değerlendirildi.  Bürodan bir yetkili, “Türk Başbakan’ın açıklamaları absürttür” dedi. 

MISIR: ERDOĞAN BATILI BİR AJAN

Mısır resmi haber ajansı MENA’ya göre  bazı Mısırlı bakanlar “sağlıklı ya da adil” olan hiç kimsenin bu sözleri kabul edemeyeceğini söyledi. Erdoğan’ın bu sözlerinin Mısırlıları bölmeyi amaçladığını savunan bakanlar, "Kabine, Mısır'ın sabrının taştığını vurgulamaktadır... Mısır başkalarının husumetlerini paylaşmıyor ve yeni bir kimlik arayışında da değil. Arap ve İslamcı doğası aşikardır" dedi.

Hürriyet gazetesinin internet sitesine göre Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed el Mussalamani ise El Masri el Yum gazetesine yaptığı açıklamada, "Mısır'ın Batılı bir ajandan vatanseverlik dersi almaya ihtiyacı yok" dedi. El Mussalamani "yabancı ajanların Mısır'ı bölemeyeceğini" söyledi.