Erdoğan'ın dostu El Beşir'in ülkesinde isyan var!

Erdoğan'ın dostu El Beşir'in ülkesinde isyan var!

Darfur'da savaş suçu işlemekle suçlanan Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in ülkesinde,  askeri darbe ile iktidara geldiği 1989'dan bu yana en önemli gösteriler yaşanıyor. Üç gün içinde onlarca kişi hayatını kaybetti.

Hartum eyaletindeki Umdurman Hastanesi'ne göre, yakıt fiyatları üzerindeki sübvansiyonların kaldırılmasına karşı 23 Eylül Pazartesi günü başlayan protesto gösterilerinde şu ana kadar 21 kişinin cenazesi hastanelere getirildi. Bunların tümünün sivil olduğu belirtildi. Görgü tanıkları ve aileler, 8 kişinin daha ülke genelindeki olaylar sırasında öldüğünü söylüyor. Başka kaynaklar en az 60 ölüden bahsediyor. Başkan Yardımcısı Osman Ali, güvenlik güçlerinin "havaya ateş açtığını" savunuyor.

HALK REJİMİN DEVRİLMESİNİ İSTİYOR

Bu gösteriler 1989'da general Ömer El Beşir'in iktidara gelişinden bu yana gerçekleşen en büyük gösterilerden biri olarak değerlendiriliyor. Eylemler, hükümetin Pazartesi günü, bir dizi ekonomik reform çerçevesinde yakıtlar üzerindeki devlet yardımlarının kalktığını açıklamasında sonra gelişti.

Aktivistler başkent Hartum'da bugün yeninden sokaklara çıkmaya çağırdı. Kentte yoğun polisiye önlemler alındı.  Çarşamba günkü eylemler geç saatlere kadar sürmüştü.

Çoğunluğu öğrencilerden oluşan eylemciler, Tunus'ta başlayan ve adına "Arap Baharı" denilen ayaklanmaların sloganı olan "Özgürlük, özgürlük, halk rejimin devrilmesini istiyor" diye haykırıyorlar.

Eylemler bir çok noktada çatışmaya dönüştü. Eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşanırken, başkentin güneyindeki bir mahallede bulunan Turizm Bakanlığı'na ait bir bina Çarşamba akşamı göstericiler tarafından yakılmak istendi. Binanın ön cephesinin yandığı bildiriliyor.

OKULLAR KAPATILDI

Salı günü eylemciler, iktidardaki Ulusal Kongre Partisi'nin Umdurman'daki binasını ateşe verdi. Başkent ise yakılan lastikler ve yolların kapatılması ile eylemciler tarafından felç edildi.

ABD Büyükelçiliği tarafları güç kullanımından uzak durmaya ve kamusal özgürlükler ile barışçıl gösteri hakkına saygı göstermeye çağırdı.  Sudanlı yetkililer ise Hartum'daki okulları 30 Eylül'e kadar kapatma kararı aldı.

İnternet bağlantısı bugün de kesikti.  Bu kesintinin teknik bir sorun mu yoksa yetkililer tarafından bilinçli olarak mı yapıldığı konusunda bilgi yok.

ERDOĞAN'IN KATLİAMLA SUÇLANAN DOSTU

El Beşir, 1986’da seçimle gelen hükümeti 1989’da darbeyle indiren bir albay.  İktidara geldiğinden bu yana da ülke hep bir çıkışı olmayan iç savaşlarla yaşadı.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin 2008 yılında hakkında tutuklama emri çıkardığı Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Türkiye'deki AKP iktidarıyla yakın ilişkileri nedeniyle de sık sık tepki konusu oldu. Beşir, Sudan'ın Darfur bölgesinde 2003 yılında vuran  iç savaşta 300 bin insanın katledilmesinden dolayı insanlığa karşı suç ve savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Kasım 2009'da yaptığı bir açıklamada El Beşir'e yönelik suçlamaları reddederek "Bizim mensubu olduğumuz İslam dinine mensup birinin soykırım yapması asla mümkün değildir" diyordu.  

Mısır'da 3 Temmuz 2013'te Müslüman Kardeşler'den Muhammed Mursi'nin iktidardan düşürüldüğü askeri darbeye karşı çıkan AKP iktidarının El Beşir ile ilişkisi 2011'de daha da boyutlandı.  İstanbul’da 2011'de imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Askerî Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İş Birliği Çerçeve Anlaşması”, Türk Meclisi'nde de kabul edildi.

Anlaşma çerçevesinde Türkiye, katliamla suçlanan Ömer El Beşir'in iktidarda olduğu Sudan’ın askerlerini eğitmekten, birliklerin donanımı ve askeri araçlarının modernizasyonuna kadar 17 maddeye imza attı.