Filistin-İsrail barış görüşmeleri başladı

Filistin-İsrail barış görüşmeleri başladı

İsrail’in yasadışı yerleşim inşalarındaki ısrarı sonucu 3 yıl önce askıya alınan Filistin-İsrail barış görüşmeleri Washington’da yeniden başladı.

Barış görüşmeleri, Filistin ve İsrailli müzakerecilerin dün akşam Washington'da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le yediği iftar yemeğiyle başladı. Kerry yemekte yaptığı konuşmada bunun 'çok çok özel bir an' olduğunu söyledi.

Görüşmeler üç yıllık aradan sonra, İsrail'in 100'den fazla Filistinli tutsağı serbest bırakacağı kararıyla başladı. İsrail hükümetinde bölünme yaratan karar uyarınca, Filistinli tutsaklar müzakerelerin seyrine göre gelecek bir kaç ay içinde aşamalı olarak serbest bırakılması öngörülüyor.

Görüşmelerin başladığı Washington’daki İftar yemeğinde, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin karşısına İsrailli başmüzakerececi ve Adalet Bakanı Tzipi Livni otururken, yanında Filistinli mekvidaşı Saib Erakat yer aldı. İftar yemeğinde ABD'nin eski İsrail Büyükelçisi ve Washington'ın görüşmelere özel temsilci olarak atadığı Martin Indyk de yer aldı.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, taraflar arasında dün başlayan görüşmelerin bugün de devam edeceği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, ilk görüşmelerde amacın zorlu sorunları ele almaktan çok, nasıl ilerleneceğini belirlemek olacağını söyledi.
Üst düzey Filistinli yetkili Hanan Aşravi AFP Haber Ajansına yaptığı açıklamada, 'Bir takvim ve tarafların hangi konularda uzlaşacakları konusunda bir taahhüt olmalı. İyi birşeyler çıkacağını umuyoruz' dedi.

İsrail Adalet Bakanı Livni de, görüşmelerin 'çok zorlu ve sorunlu' olacağını söyledi. Ancak Livni barış çabalarının, 'İsrail, Filistinliler, Arap dünyası ve uluslararası toplumun' yararına olduğunu vurguladı.

Taraflar arasındaki başlıca müzakere konularını, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerinin durumu, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin kaderi oluşturuyor.

Son doğrudan barış görüşmeleri, İsrail’in Yahudi yerleşim inşaatlarına devam etmesi nedeniyle Eylül 2010'da kesintiye uğramıştı. İşgal edilmiş Filistin toprakları üzerindeki Yahudi yerleşimleri uluslararası hukuk tarafından yasadışı kabul ediliyor.