Filistin-İsrail barış görüşmeleri bugün başlıyor

Filistin-İsrail barış görüşmeleri bugün başlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Filistin temsilcilerinin barış görüşmelerini canlandırmak için Washington'da bugün bir araya geleceğini duyurdu. İsrail ise görüşmelerin seyrine göre 104 Filistinli tutsağın serbest bırakılacağını bildirdi. 

İsrail ve Filistin arasında 3 yıl önce başarısızlıkla sonuçlanan barış görüşmeleri yeniden başlıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, taraflar arasındaki ön görüşmelerin Pazartesi akşam başlayıp Salı günü devam edeceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmelerin başlaması için İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştü.

İlk aşamada tarafların, "gelecek aylarda görüşmelerde ilerleme sağlamak için yerine getirilecek prosedürler" üzerinde durmaları bekleniyor. Psaki, ilk aşamada taraflar arasındaki "çetrefilli" konular yerine bir yol haritası üzerinde çalışılacak.

Görüşmelerin en zorlu konuları arasında, Batı Şeria'daki İsrail yerleşimlerin geleceği, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin geri dönüş hakkı bulunuyor.

Filistin-İsrail barış görüşmeleri Eylül 2010'da, İsrail yasadışı yerleşimler inşa etmeye devam etmesi yüzünden kesilmişti.

Bu arada, İsrail 104 Filistinli tutsağı serbest bırakacak. İsrail koalisyon hükümeti, uzun süredir tutulan 104 Filistinli tutsağı serbest bırakmayı 13'e karşı 7 oyla kabul etti. Tutsakların barış görüşmelerin seyrine göre önümüzdeki aylarda serbest bırakılması bekleniyor.