Fransa’dan Suriye'ye 'orantılı' müdahale tehdidi!

Fransa’dan Suriye'ye 'orantılı' müdahale tehdidi!

Suriye’nin BM müfettişlerine Şam’daki saldırıya ilişin soruşturma yürütme izni verdiği bir sırada, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, tüm seçeneklerin açık olduğunu söyleyerek, “orantılı bir yanıt”a ilişkin kararın önümüzdeki günlerde verileceğin açıkladı.

Europe 1 televizyon kanalında konuşan Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, “Tepkileri orantılamak, ölçmek, hem kararlı hem de soğukkanlı bir şekilde hareket etmek gerekiyor” dedi.  Fabius, “Önümüzdeki günlerde hükmedilecek olan da budur. Öngörmediğim tek seçenek, hiçbir şey yapmamaktır” diye ekledi.

Hafta sonu birçok ülke liderleri arasında telefon görüşmeleri oldu. ABD Başkanı Barack Obama ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Pazar günü BM Genel Sekreteri ile İngiliz, Fransız, Kanadalı ve Rus mevkidaşlarını telefonla arayarak 21 Ağustos günü Şam’da kimyasal silah kullanıldığına dair çok az şüphelerinin olduğunu söyledi. 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise Pazar günü olası bir askeri müdahaleden bahsederek, ABD Başkanı Barack Obama’nın “tüm seçenekleri” hazırlayıp koyduklarını söyledi.  

Beyaz Saray’daki bir toplantı sırasında gündeme getirilen farklı senaryoların detayları bilinmiyor. Ancak ABD Donanması, Akdeniz'deki varlığını üç destroyerden dörde çıkarma kararı aldı.

Şam’daki bombardımanda kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştırmak için Suriye yönetiminin yeşil ışık yaktığı BM heyeti, Suriye güvenlik güçlerinin eskortluğunda beş araçlık bir konvoy ile harekete geçti. Uzman ekibin, kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen Doğu Guta’ya giderek incelemede bulunacağı bildirildi.