Fransa: Güvenlik Konseyi engellerse koalisyon oluşur

Fransa: Güvenlik Konseyi engellerse koalisyon oluşur

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye’ye karşı “diktatörü” devirmeye yönelik bir askeri müdahaleye karşı olduğunu ancak karşı bir saldırıda bulunmak gerektiğini söyledi.  Hollande, BM Güvenlik Konseyi’nin harekete geçmeyi engellemesi halinde bir koalisyon oluşacağını belirti.

Le Monde gazetesine mülakat veren Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Şam’daki kimyasal katliam ne cezasız kalabilir ne de kalmalı. Aksi taktirde, bu silahların kullanımını sıradanlaştıran ve başka ülkeleri tehdit eden bir tırmanış riskini almak olur” dedi.

Hollande “Ben Suriye’yi ‘özgürleştirmeyi’  veya diktatörü devirmeyi hedefleyen uluslararası bir müdahaleden yana değilim ama kendi toplumu üzerinde onarılmaz suçlar işleyen bir rejime yönelik karşı saldırının yapılası gerektiğini düşünüyorum” diye ekledi.

Hollande’a göre “eğer BM Güvenlik Konseyi harekete geçmeyi engellerde bir koalisyon oluşacak”. Hollande “Mümkün olan en geniş şekilde olacak.  Suçu kınayan ve uluslar arası toplumu uyaran Arap Birliği’ne dayanacak.  Avrupalıların desteğini alacak.  Ama uygun yöntemlerle bir ceza verme kapasitesi olan az sayıda ülke var. Fransa bunlardan biridir ve buna hazırdır. İttifakları ile geniş bir ilişki içerinde göstereceği tavrı konusunda karar verecektir” şeklinde konuştu.