Fransa Suriye tepkisini yumuşattı

Fransa Suriye tepkisini yumuşattı

Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) Başkanı Ahmed Asi Cerba’yi kabul eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye’ye yönelik askeri müdahalenin dışındaki çözümler üzerinde ısrar etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “Her şey siyasi bir çözüm için yapılmalı ama bu ancak koalisyonun (Suriye muhalefeti) başta ordusu olmak üzere gerekli güçle kendisini bir alternatif olarak ortaya koyduğunda gelecektir” dedi. Hollande, siyasi bir çözüme ancak uluslararası toplumun “kimyasal katliam” örneğinde olduğu gibi tırmanan şiddeti durduracak bir hamle yapabildiğinde ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

SİLAH YARDIMI KONUSUNDA SESSİZLİK

François Hollande’ın bu sözlerindeki “ılımlılık” dikkat çekti. Salı günü büyükelçiler önünde konuşan Hollande, Fransa’nın “masum insanları gazlamak için alçakça karar alanları cezalandırmaya hazır olduğunu” söylemişti. Fransız parlamentosunun da Suriye konusunu görüşmek üzere 4 Eylül günü olağanüstü toplanması bekleniyor.

Hollande, bugünkü açıklamasında Fransa’nın “tüm yardımını, siyasi desteğini, ama aynı zamanda insani ve materyal yardımını” sunacağını söylerken, Suriye Ulusal Koalisyonu’na “askeri desteğini” arttırma yönünde herhangi bir ifade kullanmaması da dikkat çekti.  Suriye Ulusal Koalisyonu’nun, son bir yıl içerisinde üç kez başkan değiştirmesi ve Özgür Suriye Ordusu’nun çok parçalı yapısı derin bir güvensizlik yaratıyor.

Ahmet Cerba, Le Parisien gazetesinde yayınlanan mülakatında Batılıların Suriye’ye yönelik “cezalandırıcı bir saldırı”da bulunmasını ve “Özgür Suriye Ordusu’na askeri ve siyasi destek vermesini” beklediklerini ifade etmişti.

Öte yandan Alman Başbakanı Angela Merkel ile bir görüşme yapan Hollande, Suriye’de incelemeler yapan BM soruşturma heyetinin hızlı bir şekilde çalışmasını tamamlamasını ve BM Güvenlik Konseyi’ne derhal bir rapor sunmasını umut ettiğini belirtti.