Fransa ve İran Cumhurbaşkanları bir araya gelecek

Fransa ve İran Cumhurbaşkanları bir araya gelecek

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande ile İranlı mekvidaşı Hasan Ruhani, Salı günü New York'taki BM Genel Kurulu sırasında çift taraflı görüşme yapacak.

Bu görüşme, Nisan 2005'de Jacques Chirac ile Muhammed Hatemi'nin Paris'te gerçekleştirdiği görüşmeden bu yana, bu düzeydeki ilk görüşme olacak.

Fransız medyasına göre Cumhurbaşkanlığı çevreleri, İran Cumhurbaşkanı'nın talebi üzerine organize edildiği belirtilen görüşmede özellikle Suriye krizi ve İran nükleerinin ele alınacağını belirtti.  Aynı kaynaklar, "Bizim dilediğimiz, diğer aktörler gibi İran'ın da Suriye'de gerçek anlamda siyasi bir geçiş arayışına tam katılımıdır" dedi.

François Hollande'ın çevresi, İran'ın 2. Cenevre konferansına olası katılımına ilişkin ise "Zamanı geldiğinde doğrudan ilgili aktörlerin olması gerekecek" dedi ve ekledi: "Suriye'de İran Başal El Esad'a açık destek vererek negatif bir rol oynadı. Bu ne İran'ın çıkarlarına ne de barışa uygun değildi. Amaç İran'ın bu sorunu çözmek için Cenevre parametreleri baz alınarak müzakereli bir çözüme desteğini aramaktır."

Hasan Ruhani, Wahington Post gazetesinin internet sitesinde Perşembe günü yayınlanan makalesinde hükümetinin Suriye rejimi ile muhalefet arasında diyalogu kolaylaştırmaya hazır olduğunu söyledi.