Fransız kilisesinde 3 binden fazla sübyancı çalıştı

Fransız Katolik Kilisesi’nde cinsel saldırıyı inceleyen bağımsız komisyon, son 70 yılda kilisede üçte ikisi rahip olan 3 bin 200’e yakın sübyancının çalıştığını söyledi.

Cinsel saldırıyla ilgili bağımsız bir komisyonun başkanı komisyon başkanı Jean-Marc Sauvé Pazar günü Journal du Dimanche gazetesinde yayınlanan demecinde, 1950'lerden bu yana Fransız Katolik Kilisesi'nde 2 bin 900 ila 3 bin 200 arasında olduğu tahmin edilen sübyancı din adamının çalıştığını söyledi.

Röportajda Sauvé, cinsel saldırı mağdurlarının sayısı hakkında bir rakam vermedi ancak raporun yeni bir tahmin içerdiğini söyledi.

Sauvé,“Sübyancıların üçte ikisi piskoposluk rahipleridir" dedi.

21 kişiden oluşan komisyon, 2018 yılında suistimal skandallarının ortaya çıkması üzerine Fransız Katolik Kilisesi hiyerarşisi ve dini kurumlar tarafından kuruldu, 2,5 yıldan beri bu konuyu araştırıyor.

Sauvé, komisyon oluşturmanın "toplumumuzun bu gizli ve iğrenç yanını" ele alma yolunda önemli bir adım olduğunu ve son 32 ayda raporu oluşturmak için "muazzam miktarda çalışma" yapıldığını söyledi.

Sauvé, "Mağdurlarla çok çalıştık ve tüm kurbanları dinleme görevini araştırma laboratuvarlarına devretmedik. Elbette, araştırma laboratuvarları bazı duruşmaları yaptı, ancak çok sayıda duruşmayı kendimiz gerçekleştirdik" dedi.

Tespit edilen binlerce mağdurdan bazıları yasal, tıbbi ve psikolojik destek sağlayan kuruluşlara yönlendirildi.

11 yaşındayken tacize uğrayan Christian Dubreuil, komisyon önünde ifade verdi.

Fransız Katolik Kilisesi'nden Dubreuil, "Umarım onları bu tür bir tecrit sendromundan, körlükten kurtarabilirsiniz. Çünkü hala inkar, küçümseme ve sorunu görmezden gelme var“ dedi.

70 yıllık sübyancılıkla ilgili tam verilerin Salı günü yayınlanması planlanıyor.

Rapor, "bu tür trajedilerin" gelecekte yaşanmaması için gerçekleri ortaya koymayı ve yaşananların anlaşılmasını sağlamayı amaçlıyor. Ancak komisyonun internet sitesine göre rapor, "kişisel sorumluluk" oluşturmayı amaçlamıyor.