Fukuşima’da radyoaktif su alarmı

Fukuşima’da radyoaktif su alarmı

Japonya’daki Fukuşima Nükleer Santrali ‘felaket’ sızdırmaya devam ediyor. Yetkililer, santralde biriken radyoaktif yeraltı suyunun acil önlem alınması gereken bir seviyede olduğunu açıkladı.

Santralin bodrum katlarına gönderilen bir kameranın çektiği görüntülerde, yeraltı sularını tutan bariyerlerin oldukça sızdırdığı görülüyor.

Eski nükleer santral mühendisi Masasi Goto, yetkililerin ellerinden geleni yaptıkları ileri sürerek, “Şu an durum Tepco’nun kontrol edebileceğinden de büyük. Eğer gerçekten faydalı önlemler alabilselerdi alırlardı değil mi? Bu olay, Tepco’nun yapabiliyor olup da yapmama olayı değil. Ellerinden geleni yapıyorlar ancak gerçekten mükemmel bir çözüm yok” dedi.

Radyoaktif su sızıntılarının okyanusa büyük miktarlarda karışması veya yeryüzüne çıkması durumunda, radyasyon çok hızlı yayılarak, büyük felakete neden olabilir.

Japon kamuoyu tarafından eleştiri yağmuruna tutulan santralin sahibi TEPCO, gereken her önlemi almalarına rağmen radyoaktif suyun okyanusa sızdığını kabul etmişti.

Japonya’nın kuzeydoğusunda 11 Mart 2011’de meydana gelen deprem ve ardından oluşan tsunami, Fukuşima santralinde radyoaktif sızıntıya yol açmıştı. Bölgede yaşayan 160 bin kişi tahliye edilmişti.