Göçmenleri taşıyan gemi Endonezya açıklarında battı

Göçmenleri taşıyan gemi Endonezya açıklarında battı

Avustralya’ya ulaşmak için yola çıkan göçmenlerin taşıyan bir gemi Salı akşamı Endonezya açıklarında battı.  En az 60 kişin ölü ya da kayıp olduğu belirtiliyor.

Geminin Salı akşamı harekete geçtiği Java Adası’nın güney kıyısındaki balıkçılar köyü Cidaun yakınında battığı bildirildi. Göçmenleri taşıyan gemi Avustralya’nın Christmas Adası’na yol alıyordu. 

Endonezya kurtarma operasyonları sorumlusu Rochmali, “Gemide kesin olarak kaç kişinin olduğunu bilmiyoruz” dedi. Rochmali, yolcu sayısının 100 ile 200 arasında olduğu tahmininde bulundu. 

Hayatta kalan bir göçmen AFP’ye verdiği bilgide gemide 250 dolayında kişinin olduğunu söyledi. Rochmali ise göçmenlerin Irak, İran, Sri Lanka’dan gelmiş olabileceğini ancak doğrulanması gerektiğini söyledi. 

Aralarında kadın ve çocukların olduğu 38 kişi, iki saatlik bir yüzme ardından kıyıya ulaştı. 42 yaşındaki bir Sri Lanka’lı olan Obijet Roy, geminin harekete geçtikten kısa bir süre sonra su aldığını söyledi.  Bazıları, zaten yetersiz sayıda olan kurtarma yeleklerine el koydukları için şanslı olurken, diğerlerinin ise suda yüzen atıklara tutundukları belirtildi. Birçok göçmen balıkçılar tarafından kurtarıldı. 60 kişinin yaşamını yitirdiği ya da kayıp olduğu belirtiliyor. 157 göçmen ise kurtarıldı.

Bu dram, Avustralya’nın mültecilere kapısını kapatma kararından yaklaşık bir ay kadar sonrasında denk geldi. Bir anlaşmaya dayanan bu karar, göçmenleri taşıyan tüm gemilerin Papua Yeni Gine’ye yönlendirilmesini ve burada göçmenlerin dosyalarının incelenmesini öngörüyor. 

Bu yıl gemiler içerisinde 15 bini aşkın ilticacı Avustralya’ya ulaştı. Muhalefet, işçi parti iktidarını sınırları yeterli düzeyde korumamakla suçluyor.