Greenpeace aktivistleri 'korsanlık' suçlamasıyla yargılanacak

Greenpeace aktivistleri 'korsanlık' suçlamasıyla yargılanacak

Geçtiğimiz hafta uluslararası petrol tekellerinin Kuzey Buz Denizi’nde gaz ve petrol aramasını protesto etmek amacıyla Arctic Sunrise gemisiyle eylem yapan Greenpeace aktivistleri "korsanlık" yapmakla suçlandı. Çevreci eylemciler hakkında 10 ila 15 yıl arasında hapis cezaları isteniyor.

Rus haber ajansı İnterfax'a göre olayı araştıran komisyon (SKR) gemide bulunanların tamamının petrol arama platformuna çıkarma yaptığı sonucuna vardı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) çevrecilerin Kuzey Buz Denizi’nde petrol aranmasına karşı yaptıkları protesto eylemlerini Somalili korsanların eylemleriyle benzeştiriyor ve Greenpece aktivistlerinin petrol platformuna çıkmalarını "terörizm" olarak niteliyor.

Yargılanan 30 Greenpeace üyesinin dördü Rus vatandaşı. FSB’nin temsilcisi, hangi milliyetten olursa olsun eyleme katılan 30 çevrecinin korsanlık yapma suçundan yargılanacağını açıkladı.

Rusya Greenpeace gemisinin, Rusya’ya ait ekonomik bölge içinde bulunduğunu iddia ederken, çevreciler geminin uluslararası sularda bulunduğunda ısrarlı. Geminin Rus Donanması tarafından Murmansk’taki limana götürüldüğü belirtiliyor.

Greenpece göz altında tutulan tüm üyelerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyor. İsveç Haber Ajansı TT’nin geçtiği habere göre Rus yetkililer Greenpeace yöneticileri ile ilişki kurmadı ve konu hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Yaşananları "kabul edilmez" olarak niteleyen Greenpeace İsveç Şefi Annika Jacobson, “Gemimize yasa dışı bir çıkarma yapıldı. Aktivistlerimiz hukuki yardım almaları engellenerek göz altında tutuluyor ve ne için suçlandıklarını bilmiyor” diyor.

Çevrecilerin protesto ettikleri platform Petjora Denizi’nde bulunuyor. Yılın üçte ikilik bölümümde denizin buzlarla kaplı olduğu, bir petrol sızıntısı olması durumunda 140 bin kilometrelik alandaki açık suların ve 3 bin kilometrelik kıyının zarar göreceği belirtiliyor.