Güney Afrika'da bir çok sektörde grev var

Güney Afrika'da bir çok sektörde grev var

Güney Afrika sendikaları maden ocaklarını yöneten patronların yüzde 6’lık zam önerisini reddederek, Güney Afrika ekonomisi için hayati önemdeki bu sektörde yeniden greve gitme uyarısında bulundu. İnşaat ve tekstil sektöründe grev kararı alınırken, otomobil endüstrisinde grev nedeniyle ulusal üretim tamamen durdu. 

Maden işçilerinin yüzde 64’ünü temsil eden güçlü sendika NUM ile patronlar arasındaki tartışmalar başarısızlıkla sonuçlandı. Sendika, bu hafta sonu üyeleriyle bir araya gelerek bundan sonra izleyecekleri tutumu belirleyeceklerini ifade etti. NUM, bir grevin olası olduğunu kaydetti. 

NUM ücretlerde yüzde 50’lik bir artış talep ederken, radikal sendika Amcu ise yüzde 150 ücret artışı istiyor.  

Daha önce yüzde 4’lük bir artış önerisi yapan patronlar ise, bunu kademeli olarak önce yüzde 5’e, sonra da yüzde 6’ya çıkardı. 

Her iki taraf, hakemliğe başvurarak bir arabulucu huzurunda 30 gün boyunca tartışma kararı almıştı. Bu hakemlik prosedürü Cumartesi günü son bulacak. NUM ve Uasa sendikaları görüşmelerden çözüm çıkmadığını şimdiden ilan ettiler. Bu da grev kapısının açmış oldu. 

NUM çoğunlukta oluğu inşaat ve kamu çalışmaları sektöründe de ücret artışı talebi ile greve gitme kararı aldı. Bu grev 26 Ağustos günü başlayacak. Sendika inşaat sektöründeki 140 bin işçiden 90 binini temsil ediyor. Öte yandan tekstil sektöründe de greve gitme kararı alındı. 

Hafta başında otomobil endüstrisinin 30 bin çalışanı iş bırakma eylemi yaparak, ulusal üretimi tamamen durdurdu. 

Ücret görüşmelerinin yapılığı Haziran ile Ağustos arasındaki dönemde geleneksel olarak Güney Afrika’nın en ağır grevleri yaşanıyor.