Güney Afrika’da grev dalgası

Güney Afrika’da grev dalgası

Ağustos ayından bu yana büyük grevlerin yaşandığı Güney Afrika’da bu hafta başında benzin istasyonlarında 70 bini aşkın işi greve çağrılırken, maden ve otomobil sektörlerindeki işçiler ücret artışı talebinin kabul edilmesi üzerine yeniden iş başı yaptı.

Güney Afrika ekonomisi, Ağustos ayından bu yanadır grevlerden ağır bir şekilde etkileniyor. İlkin onbinlerce maden işçisi iş durdurma eylemi yaptı. Ardından otomobil sektörü ücret artışı istedi.

Pazartesi günü benzin istasyonları ve otomobil sektörüne ilişkin şirketlerde Metalürji Çalışanları Ulusal Sendikası’na (NUMSA) bağlı olarak çalışan 73 bin işçiye ücret artışı ve daha iyi çalışma koşulları için grev gitme çağrısı yapıldı.  Bu çağrı benzincilerin yanısıra mekanisyenleri de ilgilendiriyor. Benzinciler haftada 700 rand (53 euro) kazanıyor.

NUMSA 18 rand olan saat ücretinin 30 randa (yüzde 76’lık artış ile) çıkarılmasını istiyor.  Patronlar ise bunun gerçekçi olmadığını savunarak, enflasyonun biraz üstü olan yüzde 7’lik bir artış öneriyor.

Ulusal Maden Sendikası (NUM) sendikasına göre 90 bin dolayında inşaat işçisi de 12 günden beri grevdeydiler.  4 bin rand (300 euro) kazanan inşaat işçileri, 800 rand’lık bir artış istiyor. Patronlar ise 400 rand öneriyor.

Otomobil sanayisinde yüzde 11,5’lik ücret artışı ve 2015’e kadar her yıl yüzde 10’luk artış sözünün verilmesi ardından sektörde bugün yeniden canlanma yaşandı.

Ağustos ayından beri yaşanan grevlerle birlikte maden sektöründe de yeniden normalde dönüş başladı. Altın madenlerinde işçiler üç günlük barışçıl grevler ardından işe döndü. Maden sendikası NUM ile patronlar arasındaki anlaşmanın ürünü olan yüzde 7,5 ile yüzde 8’lik ücret artışları kabul edildi. 2012 yılındaki grevler sırasında 60 kişi katledilmişti.

Enflasyonun sadece biraz üzerinde olan yüzde 7’lik artış AMCU sendikası tarafından reddedildi. Bu sendika daha fazla ücret artışı için maden işçilerine grevi sürdürme çağrısı yaptı.