Hizbullah: AB İsrail’in baskılarına boyun eğdi

Hizbullah: AB İsrail’in baskılarına boyun eğdi

Avrupa Birliği’nin Hizbullah’ın askeri kanadını “terörist örgütler listesi”ne almasına tepki gösteren Lübnanlı hareket,  AB’nin İsrail’in baskılarına boyun eğdiğini belirtti.

Hizbullah’a bağlı El Manar televizyonu akşam bülteninde “Hizbullah’ın Avrupa Birliği’nin kara listesine alınmasıyla İsrail Avrupa Birliği’nin kendi iradesine boyun eğdirdi” dedi.  El Manar, Hizbullah’a karşı yürütülen kampanyanın başında ise İngiltere’nin olduğu tepkisinde bulundu.

İsrail ile ABD, Avrupa Birliği’nin kararını selamladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerryi “AB, bugün alınan tedbirle, tam cezasızlık içinde hareket edemeyecek olan Hizbullah’a güçlü bir mesaj gönderiyor” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı’na göre, başta Bulgaristan’ın Burgas kentindeki ölümcül saldırı ile Kıbrıs’ta benzer saldırıların planlanmasından dolayı Hizbullah’ın eylemlerinin sonuçları olacak. Burgas’ta 12 Temmuz 2012’de havaalanında düzenlenen saldırıda 6 kişi ile eylemci ölmüştü. Bulgar makamları Hizbullah’ı işaret etmişlerdi.

Avrupa Birliği’nin bu tavrı özellikle Hizbullah hareketinin Suriye’de Başar El Esad rejiminin yanında çatışmalara girmesi ardından gelişmesi dikkat çekti.