Hollanda: Türkiye’de insan hakları konusundaki gelişmeler kaygı verici

Hollanda: Türkiye’de insan hakları konusundaki gelişmeler kaygı verici

Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, Gezi Parkı Direnişi ile başlayan süreçte Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğü dahil insan hakları konusundaki gelişmelerin  "kaygı verici boyutlara" ulaştığını bildirdi. Timmermens, Türk hükümetinin polisin protestoculara yönelik orantısız güç kullanımını soruşturmaya yönelik de her hangi bir adım atmadığını kaydetti.

Hollanda Dışişleri Bakanı Timmermans, Hristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Herman Omtzigt'in Gezi Parkı Direnişine ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Timmermans, Gezi protestoları sonrası özellikle basın özgürlüğü konusunda yaşanan sıkıntıları yakından izlediğini belirterek, Gazetecileri Koruma Komitesinin dünyada en fazla tutuklu gazetecinin Türkiye'de bulunduğunu yönündeki açıklamasını hatırlattı.  

Timmermans, "Altını çizerek belirtmek isterim ki, düşünce ve basın özgürlüğü dahil Türkiye'deki insan hakları konusundaki gelişmeler kaygı verici boyutta. Oysa son gelişmelere bakıldığında ifade ve basın özgürlüğünün çok daha oturmuş olması gerekirdi" dedi.

Frans Timmermans, Gezi protestoları bilançosunu 5 ölü, 180 yaralı, 3600 gözaltı, 160 civarında tutuklama olarak açıklarken, polis şiddetine ilişkin şunları kaydetti:

"AB ülkeleri, Avrupa Parlamentosu, Avupa Komisyonu ile birlikte AB Dış Politika Sorumlusu Catharine Ashton ve Genişlemeden Sorumlu üye Stefan Füle; polisin göstericilere yönelik aşırı güç kullanımına ilişkin ayrıntılı bir araştırmada ısrar etti. Soruşturma konusunda herhangi bir gelişme, ilerleme yok. Türk Milli Ombudsmanı da dahil olmak üzere bu tür çalışma konusunda net bir resim yok."

Hollanda, Gezi direnişçilerine yönelik polis şiddetiyle ile ilgili kapsamlı ve tarafsız bir inceleme yapılmadan, Türkiye - AB üyelik müzakerelerine başlanmasını istemiyor.