ILO: Dünyadaki işsizlik azalmayacak

ILO: Dünyadaki işsizlik azalmayacak

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Müdürü Guy Ryder, dünya genelindeki işsizlik düzeyinin yüksek kalmaya devam edeceğini belirterek, G20 liderlerine Eylül ayındaki zirvede önceliği işe vermeleri çağrısında bulundu.

Cenevre’de basın mensuplarının karşısına çıkan ILO Genel Müdürü Guy Ryder, bu yıl dünyadaki işsizlerin sayısının 200 milyon sınırını aştığını söyledi. Ryder, “Uluslararası Çalışma Örgütü işsizlerin sayısının gelecek yıl da ilerleyerek 208 milyona ulaşacağın öngörüyor” dedi. Ryder’a göre, sadece G20 ülkelerinde 93 milyon kişi işsiz durumda.

ILO Müdürü “Küresel düzeyde işsizliğin düşeceğine dair işaret yok. Tersine, mevcut koşullarda, gelecek yıl daha de yükselmesi gerekiyor” dedi.

“Ama bu bir kader değildir” diye ekleyen Ryder, “Bazı ülkeler iş alanları oluşturmak için inisiyatifler aldı. St. Patersburg’da, G20 ülkeleri bir güvenirlik testiyle kaşı karşıya olacaklar” ifadelerini kullandı.  Ryder, 5 ve 6 Eylül tarihlerinde yapılacak G20 zirvesinde iş dünyasındaki güveni sağlamak için açık sinyaller verilmesini istedi.

Kendisi de G20 çalışmalarına katılacak olan ILO Müdürü, “Perspektifler iyi değil. G20 yöneticileri küresel iş krizine öncelik vermeliler” şeklinde konuştu.

Ekonomik kriz başlaması üzerinden beş yıl geçerken, merkez bankaları tarafından uygulamaya konulan para politikasının yetersiz olduğunu kaydeden Ryder, sanayileşmiş bazı ülkelerdeki hafif ekonomik canlanma işaretlerinin de bugüne kadar biriken işsizlik düzeyinde bir değişim yapmak için yeterli olmadığını vurguladı.

Guy Ryder, bazı hükümetleri işsizliğe karşı aldıkları tedbirlerden dolayı cesaretlendirdi. Ryder, Rusya’nın 25 milyon iş birimi kurmayı öngören planı, Hindistan ve Güney Afrika’nın kamu sektöründeki programları ile Avrupa Birliği’nin genç işsizlere yönelik kararlarını bunlar arasında saydı.