İngiliz hükümeti The Guardian’ı tehdit etti

İngiliz hükümeti The Guardian’ı tehdit etti

The Guardian gazetesi Yazı İşleri Müdürü Alan Rusbridger, İngiliz hükümetinin gazete üzerinde uyguladığı baskıları anlattı. Rusbridger, hukuki süreçle tehdit edildiklerini ve Edward Snowden tarafından verilen belgelerden bazılarını yok imha etmeye zorlandıklarını belirtti.

ABD eski istihbarat danışmanı Edward Snowden tarafından sızdırılan belgeleri yayınlayan Guardian gazetesi İngiliz hükümetinin baskıları ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.  19 Ağustos tarihli bir haberde gazetenin yazı işleri müdürü Alan Rusbridger, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) eski danışmanı tarafından verilen bilgileri imha etmeye zorlandıklarını ve işbirliği yapmamaları halinde hukuki süreçle tehdit edildiklerini söyledi.

Rusbridger, “Başbakan’ın görüşünü temsil ettiğini söyleyen üst düzey bir hükümet yetkilisinin” kendisiyle temas kurduğunu belirtirken, daha sonra bu yetkili ile iki kez görüşme gerçekleştiğini anlattı. Yazı İşleri Müdürü, bu yetkilinin üzerinde çalışmakta oldukları tüm materyallerin kendilerine verilmesini ya da imha edilmesini istediğini aktardı.

Bir çok görüşme daha gerçekleştiğini söyleyen Rusbridger, “Ve o zaman Guardian’ın uzun tarihinin en garip anlarından biri yaşandı” diyerek,  İngiliz ulusal güvenlik ajansından (GCHQ) iki güvenlik uzamanı gözetiminde harddisklerinin imha edildiğini bildirdi.

İmha edilmeye zorlanan bu harddisklerdeki bilgilerin daha önce başka yere kopyalandığını kaydeden Rusbridger, bunun da İngiliz hükümetinin dijital çağı az anladığının göstergesi olduğuna dikkat çekti.

Guardian Yazı İşleri Müdürü karmaşıklığına rağmen Edward Snowden tarafından sızdırılan belgeleri incelemeye devam edeceklerini ifade etti. Rusbridger, ancak artık İngiltere’de değil, New York ve diğer yerlerdeki bürolarında bu işin yapılacağını söyledi.

Guardian gazetecisi Gleen Greenwald de  İngiliz gizli servislerinin casus programlarına ilişkin de elinde büyük miktarda belge olduğunu belirterek, bunları yayınlamayı planladığını kaydetti.