İngiltere Suriye'yi 'insani nedenlerle' bombalamak istiyor!

İngiltere Suriye'yi 'insani nedenlerle' bombalamak istiyor!

İngiltere hükümeti Suriye’ye yönelik olası askeri müdahale konusunda kararını verdi. İngiliz hükümetine göre Birleşmiş Milletler kararı olmadan da Suriye rejimine karşı saldırı düzenlemek yasaldır.

Şam’da 21 Ağustos günü düzenlenen bir saldırıda kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddialar ardından Suriye’ye karşı askeri müdahalenin başını çeken İngiltere hükümeti, Suriye’ye ‘insani müdahale’ temelinde bir saldırının meşru olduğuna karar verdi.

Böylece İngiliz hükümetine göre Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararına gerek yok.

İngiltere Başbakanı David Cameron’un makamından yapılan yazılı açıklamada Eski Başsavcı Dominic Grieve'den alınan hukuki değerlendirmeye göre, gelecekte kimyasal silah saldırılarını caydırabilecek sınırlı bir müdahalenin uluslararası hukuka uygun olacağı belirtildi.

Başbakan Cameron, istihbarat servislerinin verdiği bilgiler ve katliama dair sosyal medyada yayınlanan görüntülerin katliamdan Esad rejiminin sorumluluğunu ortaya koyan ‘inandırıcı’ deliller olduğunu belirtmiş, söz konusu bilgi ve görüntüleri Başsavcı Grieve’ye göndermişti.

Bu arada, İngiltere Parlamentosu’nda önümüzdeki saatlerde Suriye'ye müdahale konusunun ele alınacağı bir oturum yapılacak. Oturumda, hükümetin sunduğu prensipte askeri müdahaleyi öngören önerge oylanacak.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband milletvekillerinin 'yapay bir takvime' bağlı olarak karar vermemeleri gerektiğini söyleyerek önergeye karşı çıtı. İşçi Partisi'nin bugünkü oylamada, karşı oy vermesi bekleniyor.

Hükümet bugünkü oylamadan sonuç almazsa, gelecek hafta da Suriye’ye saldırma yetkisi veren bir önergeyi oylamaya sunacak.