‘İnsanın dünyanın ısınmasından sorumlu olduğu kesin’

‘İnsanın dünyanın ısınmasından sorumlu olduğu kesin’

Sera gazı emisyonunun mevcut hali ile devam etmesi durumunda küresel ısınmanın 2100 dolaylarında daha önce belirlenen 2 derece sıcaklık limitini aşaması büyük olasılıktır. Kötü haber, insanın yol açtığı bu durumun daha önceki tahminlerden daha az belirsiz olmasıdır. İyi haber ise, önceki tahminlerin aksine 5 veya 6 derece dolaylarındaki aşırı sıcaklığa ulaşmasının olasılık dışı tutulmasıdır. Bununla birlikte müdahale için geç değil.

Bu tespitler, İsveç’in başkenti Stockholm’de Birleşmiş Milletler İklim Paneli (IPCC) bu sabah kabul edilen 5. Rapor’da yer aldı. Rapor, panele katılan ülke delegasyonlarının bir hafta süren ‘zahmetli ve dikkatli’ müzakereler ardından bu sabah kabul edildi.

Rapor, CO2 gibi sera gazı emisyonlarının devam etmesine karşın küresel ısınmanın son 10 yılda durağanlaştığı tespitinde bulunuyor. Bununla birlikte okyanus akıntılarındaki değişikliklerin ek ısınmanın bir bölümünü maskeleyebildiğine dikkat çekiliyor.

IPCC’ya göre ayrıca insan dünyadaki sıcaklık artışının yüzde 95’inden sorumlu. IPCC, 2007 yılındaki bir önceki raporunda insanları dünyadaki sıcaklık artışından yüzde 90, 2001 yılındaki raporunda ise yüzde 66 sorumlu tutmuştu.

DENİZ SEVİYESİ’NDEKİ YÜKSELİŞ

Raporun sonuç bölümüne göre önümüzdeki yüzyılda deniz seviyesi ortalama bir önceki rapordaki en fazla 59 santimetre tahminin üzerinde yükselecek. Düzeltme, eriyen buzullar ile buz kapakları üzerinde yapılan daha sağlam ölçümler sonucudur.

IPCC 5. Raporu dünyada yüzlerce bilim insanı tarafından iklim üzerinde yapılmış araştırma ve analizler sonucunda hazırlanıyor. Bir önceki rapor 2007 yılında yayınlanmıştı.

Yeni rapor aynı zamanda iklim değişikliği ile deniz seviyesinin yükselmesinin bölgesel etkileri üzerinde de ayrıntılı tahminler içeriyor. Rapora göre söz konusu değişimlerden en çok Asya, Afrika ve Avusturalya etkilenerek zarar görecek.