Irak’ta 12 polis ve asker öldü

Irak’ta 12 polis ve asker öldü

Irak’ta bugün düzenlenen silahlı saldırılarda güvenlik ve hastane kaynaklarına göre 12 polis ve askerin öldürüldü.

Başkent Bağdat’ın güney doğusundaki Madain kentinde sabah erken saatlerde silahlı kişilerin orduya ait bir karakola düzenlediği saldırıda biri teğmen albay olmak üzere 5 asker ölürken, 3 asker de yaralandı. 

Kuzeydeki Tikrit yakınında saat 07.30’da silahlı kişiler polislerin buz satın aldıkları sırada ateş açması üzerine 4 polis öldü. Güvenlik güçlerinin serinlemek için düzenli olarak buz blokları satın alarak, yakındaki kontrol noktalarına dağıttığı belirtiliyor. 

Başkentin kuzeyindeki Diyala eyaleti içerisinde yer alan Muktadiye’de orduya ait bir devriyeye düzenlenen silahlı saldırıda 3 asker öldü. 

Bu saldırılardan hiçbirini üstlenen olmadı ancak El Kaide bağlantılı gruplar ile Şiilerin ağırlıkta olduğu Irak hükümetine karşı olan Sünni “isyancılar”  sık sık bu tip saldırılarda bulunuyor. 

Öte yandan ülkenin güneyindeki Um Kasr ticari limanındaki bir park alanında bomba yerleştirilmiş bir kamyonun patlaması sonucu 3 kişi yaralandı, bir gemi ile çok sayıda kamyon hasar gördü. 

Irak’taki şiddet olayları, özellikle Sünni toplumun tepkisinin artmasına paralel olarak, bu yıl net bir şekilde artış gösterdi. Sünniler Aralık ayında maruz kaldıkları ayrımcılığı protesto etmek için yoğun protesto gösterileri düzenlemişti.  Polis de ABD güçlerinin geri çekildiği 2011’den bu yana en kapsamlı operasyonları düzenliyor. 

Birçok bölgede başlatılan operasyonların, aralarında el-Kaide şeflerinin de olduğu yüzlerce tutuklunun, Temmuz ayında iki cezaevine düzenlenen saldırı ardından kaçması üzerine düzenlendiği belirtiliyor. 

İçişleri Bakanlığı sözcüsü adını açıklamadığı üst düzey bir El Kaide sorumlusunun Tikrit güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı. 

Başbakan Nuri El Maliki’ye göre 2013 yılının başından bu yana 800’ü aşkın “aktivist” tutuklandı ve “şiddet olaylarına son vermek için” düzenlenen bir çok operasyon sonucu onlarcası öldürüldü.  AFP’nin hesaplarına göre yılın başından bu yana Irak’ta 3 bin 480’i aşkın kişi şiddet olaylarında hayatını kaybetti.